Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Κάθετη διαίρεση


 Διδάσκουμε τον αλγόριθμο της διαίρεσης μέσω μιας ακολουθίας βημάτων, όπως είναι περίπου τα εξής:

Ένα ψηφίο έχει ο διαιρέτης, ένα τονίζουμε και στον διαιρετέο (από αριστερά). 

Το 2 χωράει 3 φορές στο 7. Γράφω 3 στο πηλίκο.

2x3=6. Γράφω το 6 κάτω από το 7 και αφαιρώ.

7-6=1. Τονίζω και κατεβάζω το 4.

Το 2 στο 14 χωράει 7 φορές. Γράφω 7 στο πηλίκο.

2x7=14. Γράφω το 14 κάτω από το 14 και αφαιρώ.

14-14=0, Τονίζω και κατεβάζω το 6.

Το 2 στο 6 χωράει 3 φορές. Γράφω το 3 στο πηλίκο.

2x3=6. Γράφω το 6 κάτω από το 6 και αφαιρώ.

6-6=0

Για να μπορέσουν όμως τα παιδιά να θυμούνται την όλη διαδικασία πιο εύκολα, μπορούμε να την παρουσιάσουμε αξιοποιώντας την παραπάνω αφίσα. Σε αυτή υπάρχει ένα ανθρωπάκι που αναπαριστά σχηματικά τον αλγόριθμο. Πιο συγκεκριμένα, τα μάτια του αντιπροσωπεύουν το πρώτο βήμα (πόσες φορές χωράει το 2 στο 7), η μύτη το δεύτερο βήμα (2x3=6), το στόμα το τρίτο βήμα (7-6=1) και το σώμα το τέταρτο βήμα (Τονίζω και κατεβάζω το 4). Εξηγούμε στα παιδιά ότι μετά ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις