Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Διαδραστική εικονική τάξη


Με αφορμή τις ερωτήσεις σας για το εξώφυλλο του σχολικού ημερολογίου 2020-2021, σκέφτηκα να σας δείξω πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας διαδραστική εικονική τάξη, αλλά και πώς να την αξιοποιήσετε στη διδακτική πράξη.

Αρχικά, ανοίγετε την παρουσίαση Google από τον υπολογιστή σας και κάνετε ένα αντίγραφο. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε όποιες και όσες αλλαγές θέλετε.

Για παράδειγμα, μπορείτε:
Να εισάγετε τον δικό σας χαρακτήρα καρτούν.
Να προσθέσετε εικόνες αντικειμένων, επίπλων κλπ. (Εισαγωγή - Εικόνα - Αναζήτηση στον ιστό).
Να τροποποιήσετε το κείμενο στον πίνακα και να βάλετε υπερσυνδέσμους (Εισαγωγή - Σύνδεσμος).

Η παρουσίαση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδακτική πράξη, στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Βέβαια, είτε χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία για κάποιο διάστημα είτε όχι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν ορισμένα εργαλεία της εν λόγω προσέγγισης.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναθέσει κάποιες δραστηριότητες στους μαθητές του, βάζοντας συνδέσμους στο κείμενο ή/ και στις εικόνες της παρουσίασης. Στη συνέχεια, στέλνει την παρουσίαση είτε με email, είτε την ανεβάζει στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί. 

Για να μοιραστεί τον σύνδεσμο της παρουσίασης με τους μαθητές και τους γονείς τους, πηγαίνει στη γραμμή διεύθυνσης και σβήνει ό,τι υπάρχει από το "edit" και μετά. Κατόπιν, γράφει "preview?rm=minimal". Επάνω δεξιά στην οθόνη πατάει το κουμπί "Share" και ενεργοποιεί τη ρύθμιση "Everyone with the link can view". Μετά αντιγράφει τον σύνδεσμο στη γραμμή διεύθυνσης και τον στέλνει στους γονείς. Προτού όμως δώσει τον σύνδεσμο, καλύτερα να τον συντομεύσει, εισάγοντάς τον εδώ.

Να σημειώσω ότι για να έχουν πρόσβαση οι μαθητές και οι γονείς τους στη διαδραστική εικονική τάξη, δε χρειάζεται να κάνουν εγγραφή, να έχουν λογαριασμό Gmail, προσωπικούς κωδικούς κλπ. Αρκεί να γνωρίζουν τη διεύθυνση URL της παρουσίασης.

Με άλλα λόγια, η διαδραστική εικονική τάξη μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πλατφόρμα εκπαίδευσης, καθώς οι αλλαγές που κάνει ο εκπαιδευτικός στην παρουσίαση είναι εμφανείς στους μαθητές λόγω αυτόματης ενημέρωσης. Επομένως, είναι μια ιδιαίτερα προσιτή λύση για οικογένειες που δυσκολεύονται με την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις