Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Συναισθήματα με το Δέντρο των Blob


Το Δέντρο των Blob είναι ένα υπέροχο υλικό για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης σε άτομα κάθε ηλικίας. Για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα.

Εκτυπώστε την αφίσα σε μέγεθος Α3 και παρουσιάστε τη στα παιδιά. Ζητήστε τους να σας πουν με ποιο ανθρωπάκι ταυτίζονται τη δεδομένη στιγμή. Ετοιμάστε καρτελάκια με τα ονόματά τους, προκειμένου να τα τοποθετήσουν στην αντίστοιχη θέση με ρολάκια χαρτοταινίας. Κατεβάστε το επεξεργάσιμο αρχείο με τα καρτελάκια από εδώ. Γράψτε τα ονόματα στα συννεφάκια και αποθηκεύστε το αρχείο powerpoint σε μορφή pdf. Εκτυπώστε σε χρωματιστό φύλλο Α4, πλαστικοποιήστε και κόψτε περιμετρικά. 

Εκτός από τη συνήθη ερώτηση "Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις", υπάρχουν και αρκετές άλλες, όπως για παράδειγμα: 
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις στο σχολείο/ μέσα στην τάξη/ στο διάλειμμα/ στο σπίτι;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς ένιωθες χθες/ προχθές/ το Σαββατοκύριακο;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς θα ήθελες να νιώθεις;
Με ποιο ανθρωπάκι θα ήθελες να κάνεις παρέα;
Ποιο ανθρωπάκι συμπαθείς περισσότερο/ λιγότερο;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις όταν σε ενοχλούν οι άλλοι;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις όταν διαφωνείς με τους άλλους;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθει η μαμά/ ο μπαμπάς/ ο αδερφός/ η αδερφή σου;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις όταν γνωρίζεις νέα άτομα;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει το πώς νιώθεις όταν είσαι άρρωστος/η;
Ποιο ανθρωπάκι δείχνει αυτό που νιώθεις όταν κάποιος χρειάζεται τη βοήθειά σου;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις. Τα παιδιά χρειάζεται να αισθάνονται ελεύθερα να εκφραστούν και όχι ότι θα κριθούν για όσα νιώθουν. Το Δέντρο τους διευκολύνει στην αναγνώριση των συναισθημάτων τους και τους ενθαρρύνει να μιλήσουν γι' αυτά, ώστε να τα κατανοήσουν. Σταδιακά και με τη βοήθεια παράλληλων δράσεων γίνεται εφικτή η διαχείριση των συναισθημάτων. 

Μπορείτε να επιλέξετε την υλοποίηση της δραστηριότητας σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Συχνά τα παιδιά από μόνα τους δείχνουν την πρόθεση να αλλάξουν το καρτελάκι με το όνομά τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάντα μου κάνει εντύπωση η αμεσότητα με την οποία μιλούν για όσα τους συμβαίνουν, ακόμα και όσα υπό άλλες συνθήκες θα κλείνονταν στον εαυτό τους. Το αν οι απαντήσεις των παιδιών θα ακούγονται στην ολομέλεια της τάξης ή όχι, είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, επομένως δεν μπορεί να δοθεί μια γενική οδηγία.

Δείτε τη δραστηριότητα και από τις Ιδέες για δασκάλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις