Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Μπρελόκ φωνολογικής ενημερότητας


Η φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα που έχουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται ότι η γλώσσα αποτελείται από επιμέρους στοιχεία. Να εντοπίζουν δηλαδή και να διαχειρίζονται τα δομικά αυτά στοιχεία, όπως τα φωνήματα, τις συλλαβές και τις λέξεις.

Στο αρχείο θα βρείτε 132 ζευγάρια λέξεων για την εξάσκηση της φωνολογικής ενημερότητας, π.χ. γάτα-γάλα, σήμα-σχήμα, κοπέλα-καπέλα κλπ. Υπάρχουν λέξεις που διαφέρουν στην πρώτη συλλαβή, λέξεις που διαφέρουν σε ένα φώνημα, λέξεις που περιέχουν αντίστροφες συλλαβές κλπ.



Εκτυπώνετε το αρχείο σε χρωματιστά φύλλα Α4 και πλαστικοποιείτε. Κατόπιν, κόβετε τις κάρτες περιμετρικά και στην αριστερή τους πλευρά κάνετε τρύπες με τον διακορευτή. Χρησιμοποιείτε κορδόνι χειροτεχνίας από το οποίο περνάτε τις κάρτες, φτιάχνοντας ένα μπρελόκ για να μη χαθούν. Επειδή οι κάρτες είναι πολλές, καλύτερα να φτιάξετε δύο μπρελόκ με αυτές.

Σε παιδιά του νηπιαγωγείου διαβάζουμε εμείς το κάθε ζευγάρι λέξεων και τους ζητάμε να το επαναλάβουν και να εντοπίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους. Επίσης, τους ζητάμε να χωρίσουν τις λέξεις σε συλλαβές, χρησιμοποιώντας το χτύπημα των χεριών τους για κάθε μία συλλαβή (με-λι). Τους καλούμε να εντοπίσουν τα φωνήματα από τα οποία αποτελείται η κάθε λέξη (μ-ε-λ-ι). Τα παιδιά μπορούν να σχηματίσουν προτάσεις με την κάθε λέξη ξεχωριστά ή ακόμα και να εντάξουν και τις δύο σε μία πρόταση.

Στα παιδιά του δημοτικού δίνουμε τις κάρτες προκειμένου να τις διαβάσουν τα ίδια. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις δραστηριότητες της προηγούμενης παραγράφου.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις