Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Θα τα καταφέρω μόνος μου, της Κάτιας Πινό


Το όνειρο του Πίτι είναι να ταξιδέψει ψηλά στον ουρανό. Θα επιχειρήσει να το κάνει με τη βοήθεια μιας σταγόνας, ενός αετού, ενός αερόστατου κι ενός γλάρου.




Θα περάσει από πολλές περιπέτειες έως ότου τελικά πιστέψει στον εαυτό του, ξεπεράσει τον φόβο του και βρει το θάρρος να προσπαθήσει μόνος του με τις δικές του δυνάμεις!



Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο και περιγράψαμε τις εικόνες που το συνοδεύουν, κάνοντας τις σχετικές ερωτήσεις κατανόησης. Με αφορμή το βιβλίο, τα παιδιά μίλησαν για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τα όνειρά τους.


Στη συνέχεια, σχεδίασα μια πολύ μεγάλη σταγόνα σε μπλε χαρτί του μέτρου και την τοποθέτησα στον τοίχο με χαρτοταινία. Μοίρασα στα παιδιά χρωματιστές σταγόνες μεγέθους Α5 και τους ζήτησα να γράψουν τι είναι αυτό που θέλουν να καταφέρουν. Τα παιδιά έγραψαν για τα όνειρά τους και έκαναν τη σχετική εικονογράφηση. Κολλήσαμε τις σταγόνες στη μεγάλη σταγόνα και ο καθένας παρουσίασε τη δική του.


Με αφορμή το βιβλίο, προχωρήσαμε και σε μία άσκηση εμπιστοσύνης. Οι μαθητές χωρίζονται σε ζευγάρια, στέκονται σε κοντινή απόσταση και κοιτάζονται μεταξύ τους χωρίς να μιλούν. Τοποθετούν οριζόντια τις παλάμες τους και στηρίζουν το βάρος των χεριών τους ο ένας στον άλλο, έχοντας τα μάτια κλειστά. Με το σύνθημα του εκπαιδευτικού αλλάζουν κάθε φορά ρόλους. Τέλος, ακολουθεί συζήτηση για το πώς ένιωσαν όταν στήριζαν τον άλλο ή στηρίζονταν από αυτόν.

Το βιβλίο της Κάτιας Πινό με τίτλο "Θα τα καταφέρω μόνος μου", σε εικονογράφηση της Νανάς Παπαδοπούλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις