Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Τα σπιτάκια της αξίας θέσης ψηφίων


Εδώ και πολύ καιρό δουλεύουμε την αξία θέσης ψηφίων και την ανάλυση αριθμού χρησιμοποιώντας σπιτάκια! Η οπτικοποίηση των εννοιών και κυρίως των μαθηματικών εννοιών βοηθάει ιδιαίτερα τα παιδιά να τις κατανοήσουν.

Εκτύπωσα τα σπιτάκια, έκοψα τις πόρτες τους και τα πλαστικοποίησα. Έκοψα και πάλι το σημείο όπου βρίσκονται οι πόρτες, ώστε να μπορώ να γράψω με μαρκαδόρο για ασπροπίνακα. Με χαρτοταινία τοποθέτησα τα σπιτάκια δίπλα δίπλα στην πάνω δεξιά πλευρά του πίνακα.

Κάθε μέρα λέμε έναν τετραψήφιο αριθμό, π.χ. 2.658. Ζητάω από τα παιδιά να μου πουν πού να γράψω το κάθε ψηφίο, ξεκινώντας από τα δεξιά. Στη συνέχεια, αναλύουν τον αριθμό και εγώ τον καταγράφω κάτω από τα σπιτάκια.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του παραπάνω αριθμού η προσέγγιση που ακολουθούμε είναι η εξής: 

- Πού να γράψω το 8;
- Στις μονάδες.
- Τι μυστικά λέει το 8;
- Δε λέει, είναι απλά 8.
- Πού να γράφω το 5;
- Στις δεκάδες.
- Τι μυστικά λέει το 5;
- Ότι είναι 50.
- Πού να γράψω το 6;
- Στις εκατοντάδες.
- Τι μυστικά λέει το 6;
- Ότι είναι 600.
- Πού να γράψω το 2;
- Στις χιλιάδες.
- Τι μυστικά λέει το 2;
- Ότι είναι 2.000.

Τέλος, ζητάω από τα παιδιά να μου πουν πώς αναλύεται ο αριθμός, δηλαδή 2.658 = 2.000+600+50+8.


Αντί για τον μεγάλο πίνακα της τάξης, μπορείτε να τοποθετήσετε τα σπιτάκια σε ένα πινακάκι διαστάσεων 60x40 εκατοστών. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να εκτυπώσετε τα σπιτάκια σε μέγεθος Α5.

Αν ασχολείστε με διψήφιους ή τριψήφιους αριθμούς, αρκεί να τοποθετήσετε τα σπιτάκια "μονάδες-δεκάδες" ή "μονάδες-δεκάδες-εκατοντάδες" μόνο αντίστοιχα.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Αν μελετάτε τους δεκαδικούς αριθμούς κατεβάστε το αντίστοιχο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις