Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Κάρτες επιβράβευσης με αυτοκόλλητα


Το σύστημα ανταλλάξιμων αμοιβών (token economy) είναι μια εφαρμογή της συντελεστικής θεωρίας μάθησης του B. F. Skinner. Είναι ένα σύστημα για την ενίσχυση συμπεριφορών, που χρησιμοποιεί συμβολικές αμοιβές, οι οποίες στη συνέχεια ανταλλάσσονται με άλλους άμεσους ενισχυτές.


Για να είναι αποτελεσματικό στο σύστημα αυτό, χρειάζεται η αναμενόμενη συμπεριφορά να έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Η συμβολική αμοιβή χρειάζεται επίσης να γνωστοποιηθεί στο παιδί (π.χ. αυτοκόλλητα ή απλά σκίτσα όπως ήλιος, χαμογελαστή φατσούλα κλπ.). Τέλος, χρειάζεται να συμφωνηθεί με ποιους ενισχυτές θα γίνει η ανταλλαγή των συμβολικών αμοιβών.  

Το σύστημα ανταλλάξιμων αμοιβών ενδείκνυται για παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Επίσης, εφαρμόζεται και στην ειδική εκπαίδευση. Σταδιακά, όμως υποκαθιστούμε τη χρήση του με μη υλικούς τρόπους ενίσχυσης, όπως είναι για παράδειγμα ο έπαινος, προκειμένου να μη γίνουν οι αμοιβές αυτοσκοπός και να ενισχυθούν τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις