Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Λέξεις ολικής εκμάθησης


Στην ολική προσέγγιση η γλώσσα θεωρείται ότι είναι μια ενότητα που δεν μπορεί να διαιρεθεί, λογίζεται δηλαδή ως όλο. Βάσει αυτής της θεωρίας, οι λέξεις διδάσκονται ολικά σαν εικόνα, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να τις συλλαβίσουν.

Η εν λόγω προσέγγιση βοηθάει στο να έρχονται οι μαθητές σε επαφή με κείμενα που να είναι αυθεντικά και να έχουν πραγματικό νόημα.


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διδάξετε τις λέξεις ολικής εκμάθησης:

Προτείνετε στο παιδί να παρατηρήσει την καρτέλα με τη λέξη και να τη διαβάσει, σύροντας το δάχτυλό του επάνω στα γράμματα.

Προτείνετε στο παιδί να παρατηρήσει την καρτέλα με τη λέξη και στη συνέχεια να σχηματίσει τα γράμματα νοητά στον αέρα μπροστά από την καρτέλα.

Προτείνετε στο παιδί να παρατηρήσει την καρτέλα με τη λέξη και μετά να γράψει τα γράμματα (στο ατομικό του πινακάκι, στο τετράδιο ή στο μπλοκ ζωγραφικής), στην αρχή κοιτώντας τα και αργότερα από μνήμης.

Παίξτε μπίνγκο με τις λέξεις ολικής εκμάθησης.

Τέλος, μπορείτε να τις αναρτήσετε στην αίθουσα για να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς. Τοποθετήσετε τις με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνονται ότι είναι σαν στοιβαγμένα τουβλάκια. 

Εκτυπώστε τις καρτέλες σε έγχρωμη μορφή ή σε ασπρόμαυρη, χρησιμοποιώντας χρωματιστά χαρτιά Α4. 

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις