Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Κάρτες επιβράβευσης με διάτρηση


Στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μια συνήθης πρακτική για την ενδυνάμωση της θετικής συμπεριφοράς είναι η παροχή ενισχυτών. Η πρακτική αυτή ανήκει στη συμπεριφοριστική θεωρία και πιο συγκεκριμένα στη συντελεστική μάθηση.

Ένα από τα είδη ενισχυτών είναι οι αμοιβές (tokens). Ο εκπαιδευτικός, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανταλλάξιμων αμοιβών (token economy), μπορεί να επιτύχει την τροποποίηση της συμπεριφοράς στο σχολείο. Οι αμοιβές αυτές συνιστούν συμβολικά αντικείμενα (π.χ. πόντοι, αυτοκόλλητα), που δίνονται στους μαθητές που εκδηλώνουν θετική συμπεριφορά, προκειμένου αργότερα να τα ανταλλάξουν με προνόμια, αντικείμενα ή δραστηριότητες. Για να φτιάξετε τις κάρτες διάτρησης, εκτυπώνετε το αρχείο σε άσπρο χαρτόνι Α4. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτυπώσετε την ασπρόμαυρη εκδοχή σε χρωματιστά χαρτόνια. Στη συνέχεια, κόβετε τις κάρτες και γράφετε σε αυτές τα ονόματα των μαθητών. Κάθε φορά που το παιδί επιδεικνύει θετική συμπεριφορά, κάνετε μια τρύπα στην αντίστοιχη θέση (κυκλάκια) με τον διακορευτή μονής τρύπας. Η φράση "κάθε φορά" είναι γενική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία ή ο βαθμός δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάποιο παιδί. Μπορεί για παράδειγμα να αφορά μία διδακτική ώρα ή και όλη την ημέρα. Είναι σημαντικό επίσης να έχουν δοθεί από πριν διευκρινίσεις για το ποια συμπεριφορά θεωρείται αποδεκτή.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις