Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής.

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μέτρημα ανά 10 σε αφίσες


Η ικανότητα της μέτρησης ανά 2, 5, 10 κλπ. είναι βασική, καθώς δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να μετρήσουν αντικείμενα πιο γρήγορα, καθώς και να εξασκηθούν στην εκμάθηση της προπαίδειας.


Ξεκινούμε με τη μέτρηση ανά δεκάδες. Επομένως, οι αφίσες με τους αριθμούς που ανεβαίνουν ανά 10, από το 0 μέχρι το 100, είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Τοποθετούνται στον τοίχο της αίθουσας για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στις διάφορες ασκήσεις και δραστηριότητες.

Μια απλή αλλά πολύ αποτελεσματική δραστηριότητα είναι η εξής: Παίρνετε γλωσσοπίεστρα και στην άκρη τους γράφετε τους αριθμούς (0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100), χρησιμοποιώντας ανεξίτηλο μαρκαδόρο για μεγαλύτερη αντοχή. Τα δίνετε ανακατεμένα στα παιδιά και τους ζητάτε να τα βάλουν στη σωστή σειρά ξεκινώντας από το μηδέν. Αυτή είναι μια ατομική δραστηριότητα, στην οποία τα παιδιά μπορούν να εξασκούνται ξανά και ξανά. 

Μια άλλη ιδέα είναι να χωρίσετε τα παιδιά σε ζεύγη ή σε μικρές ομάδες και να τους δώσετε τα γλωσσοπίεστρα μέσα σε ένα πουγκί. Το πρώτο παιδί επιλέγει στην τύχη ένα γλωσσοπίεστρο, διαβάζει τον αριθμό που αναγράφεται (π.χ. 40) και καλείται να συνεχίσει το μέτρημα μέχρι το 100, ξεκινώντας από τον συγκεκριμένο αριθμό. Στη συνέχεια, δίνει τα γλωσσοπίεστρα στο επόμενο παιδί και ούτω καθεξής.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο με τις αφίσες εδώ, σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή. Για οικονομία στο μελάνι, επιλέγετε την ασπρόμαυρη μορφή και στον εκτυπωτή τοποθετείτε χρωματιστά χαρτιά Α4. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τουβλάκια ελληνικού Κώδικα Braille

Στο πλαίσιο δημιουργίας υλικού για μαθητές με προβλήματα όρασης και κατόπιν πολύμηνης μελέτης και δοκιμών, με τον Βασίλη Παύλου σχεδιάσ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις