Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Το φανάρι του θυμού


Το φανάρι του θυμού είναι ένα ακόμα εργαλείο για τη διαχείριση του εν λόγω συναισθήματος. Είναι η τρίτη χρονιά που το χρησιμοποιούμε και θεωρώ ότι βοηθάει αρκετά στην καλλιέργεια της αυτορρύθμισης.


Γενικά, τονίζουμε στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αρκεί όμως να τα εκφράζουμε με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους και να μην πληγώνουμε τους άλλους με λόγια ή πράξεις.

Παρουσιάζουμε το φανάρι στα παιδιά και εξηγούμε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διαχείριση του θυμού είναι η αναγνώρισή του. Όταν λοιπόν νιώθουμε θυμό σταματάμε και εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης, για παράδειγμα, παίρνουμε βαθιές ανάσες, μετράμε αντίστροφα από το δέκα κλπ. 

Στη συνέχεια, προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε έτσι και σκεφτόμαστε πιθανές αποδεκτές λύσεις, π.χ. να πούμε στον άλλο ότι δε μας αρέσει ο τρόπος που μιλάει ή φέρεται, να απομακρυνθούμε αν ο άλλος είναι εκτός ελέγχου, να απευθυνθούμε σε κάποιον ενήλικο κλπ.

Τέλος, υλοποιούμε μία από τις αποδεκτές λύσεις που σκεφτήκαμε και που θεωρούμε ότι ταιριάζει καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση.

Εκτυπώστε τις σελίδες 2 έως 5 σε έγχρωμη μορφή, πλαστικοποιήστε και κόψτε περιμετρικά. Στη συνέχεια, συναρμολογήστε τα μέρη για να φτιάξετε το φανάρι. Τοποθετήστε το με ρολάκια χαρτοταινίας στον τοίχο.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις