Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Διαδραστική αριθμογραμμή


Οι αριθμογραμμές βοηθούν ιδιαίτερα τους μαθητές στη διαχείριση των αριθμών. Πέρα από τη σταθερή, μπορείτε να έχετε στην τάξη σας και μια διαδραστική, που θα αξιοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών.


Θα χρειαστείτε μια φαρδιά λωρίδα από χαρτί του μέτρου σε μήκος 120 και πλάτος 10 εκατοστά. Με μαύρο χοντρό μαρκαδόρο σχεδιάζετε μια οριζόντια γραμμή και έντεκα μικρές κάθετες, προκειμένου να ορίζουν τα σημεία τοποθέτησης των αριθμών.

Εναλλακτικά, εκτυπώνετε τη σελίδα 6 του αρχείου σε 2 αντίτυπα, πλαστικοποιείτε και κόβετε περιμετρικά. Στη συνέχεια, συναρμολογείτε τα κομμάτια για να φτιάξετε την κενή αριθμογραμμή.

Εκτυπώνετε το αρχείο με τα καρτελάκια σε χρωματιστά χαρτιά, πλαστικοποιείτε και κόβετε περιμετρικά. Βάζετε ρολά χαρτοταινίας στο πίσω μέρος από τα καρτελάκια, τα δίνετε ανακατεμένα στους μαθητές και τους ζητάτε να τα τοποθετήσουν στο σωστό σημείο της αριθμογραμμής.

Μερικοί μαθητές θα χρειαστεί να μετρήσουν κάθε φορά από το μηδέν προκειμένου να εντοπίσουν την εκάστοτε θέση. Άλλοι θα προσθέσουν ή θα αφαιρέσουν, βάσει των αριθμών που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην αριθμογραμμή. Η διδασκαλία τεχνικών διαχείρισης της αριθμογραμμής βοηθά επίσης τα παιδιά στην εκτέλεση των πράξεων της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Στις φωτογραφίες υπάρχουν οι αριθμοί 0-10. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον στόχο της δραστηριότητας, π.χ. 10-20 ή 0-100 ανά 10 και ούτω καθεξής. Αντί για τα καρτελάκια του αρχείου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων. Το αρχείο με τους αριθμούς 0-20 και την κενή αριθμογραμμή μπορείτε να το βρείτε εδώ. Εάν χρειάζεστε τα καρτελάκια με τους αριθμούς έως το 100, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις