Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Κατανόηση προβλημάτων στα μαθηματικά


Στην περίπτωση των προβλημάτων έχω καταλήξει ότι υπάρχει ένας τρόπος που έχει αποτέλεσμα στα περισσότερα παιδιά. Ο τρόπος αυτός αφορά την αντικατάσταση των αριθμών που περιέχονται στο πρόβλημα και χρησιμοποίηση άλλων μέσα στη δεκάδα.


Η δεκάδα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από τα παιδιά. Με τους μεγαλύτερους αριθμούς δυσκολεύονται να έχουν εποπτεία. Οι αριθμοί που θα χρησιμοποιήσετε, όχι μόνο να είναι μέσα στη δεκάδα, αλλά και οι πράξεις που θα γίνουν με αυτούς να μην την ξεπερνούν. Επίσης, για μεγαλύτερη ευκολία των παιδιών, μη χρησιμοποιείτε ίδιους αριθμούς.

Έστω ότι έχουμε το εξής πρόβλημα: Ο Νίκος αγόρασε ένα βιβλίο. Την Παρασκευή διάβασε 108 σελίδες. Το Σάββατο διάβασε 27 σελίδες περισσότερες από την Παρασκευή. Την Κυριακή διάβασε 13 σελίδες περισσότερες από το Σάββατο. Πόσες σελίδες διάβασε το Σάββατο; Πόσες σελίδες διάβασε την Κυριακή; Πόσες σελίδες διάβασε και τις τρεις ημέρες συνολικά;

Αν αντικαταστήσουμε τους παραπάνω αριθμούς το πρόβλημα θα διαμορφωθεί για παράδειγμα ως εξής: Ο Νίκος αγόρασε ένα βιβλίο. Την Παρασκευή διάβασε 1 σελίδα. Το Σάββατο διάβασε 3 σελίδες περισσότερες από την Παρασκευή. Την Κυριακή διάβασε 2 σελίδες περισσότερες από το Σάββατο. Πόσες σελίδες διάβασε το Σάββατο; Πόσες σελίδες διάβασε την Κυριακή; Πόσες σελίδες διάβασε και τις τρεις ημέρες συνολικά;

Ζητούμε από τα παιδιά να λύσουν το απλοποιημένο πρόβλημα και στη συνέχεια να δουν ποιες πράξεις έκαναν και με ποιους αριθμούς, ώστε να προχωρήσουν και στο αρχικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις