Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Φτιάξτε κάθετο άβακα


Δε νοείται διδασκαλία των μαθηματικών χωρίς βιωματική μάθηση. Στα βιβλία του δημοτικού υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις με κάθετο άβακα. Χωρίς όμως να τον χρησιμοποιήσουν στην πράξη τα παιδιά, δύσκολα θα τις καταλάβουν. Οι περισσότεροι άβακες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι της μορφής που δείχνουν τα βιβλία των μαθηματικών, γιατί είναι γυριστοί. Υπάρχουν βέβαια και οι κάθετοι, αλλά έχουν αυξημένη τιμή.


Για να φτιάξω τους άβακες για την τάξη χρειάστηκα δύο ξύλινα στεγνωτήρια πιάτων, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Στην μπροστινή τους μεριά κόλλησα καρτελάκια με την αξία θέσης ψηφίων, αφού προηγουμένως τα εκτύπωσα σε κίτρινο χαρτί και τα πλαστικοποίησα. Κολλήστε τα καρτελάκια με σιλικόνη για να είναι αρκετά σταθερά. Αντί για χάντρες, χρησιμοποίησα πράσινη σωλήνα από υδραυλικά είδη. Η σωλήνα χρειάζεται να κοπεί σε τμήματα του ενός εκατοστού, με χρήση ειδικού τροχού.


Με τον άβακα οι μαθητές:
- δημιουργούν αριθμούς
- μαθαίνουν την αξία θέσης ψηφίων
- κατανοούν την έννοια της δεκάδας και το δεκαδικό σύστημα
- αντιλαμβάνονται την πρόσθεση και την αφαίρεση αριθμών


Εάν μελετάτε τους δεκαδικούς αριθμούς, μπορείτε να φτιάξετε τον αντίστοιχο άβακα.Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις