Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Αισθητηριακά γάντια


Οι κατάλληλες αισθητηριακές εμπειρίες έχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορούν να προωθήσουν την αισθητηριακή ολοκλήρωση, μια νοητική διαδικασία επεξεργασίας και οργάνωσης των αισθητηριακών εμπειριών.


Τα αισθητηριακά γάντια αποτελούν πολύ απλά αλλά ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία. Για να τα φτιάξετε, αρκεί να γεμίσετε ελαστικά γάντια μιας χρήσης με διάφορα υλικά, όπως ρύζι, φακές, φασόλια, αλεύρι, σιτάρι, αλάτι, ζάχαρη, καλαμπόκι, βρώμη κλπ. Προσέχετε βέβαια να μην τα παραγεμίσετε. Στη συνέχεια, τα δένετε πολύ σφιχτά με λαστιχάκι. 

Τα τοποθετείτε σε ένα αποθηκευτικό κουτί ή καλάθι και τα διατηρείτε σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στην τάξη, προκειμένου να είναι προσβάσιμα για τα παιδιά. Εξηγείτε στα παιδιά ότι μπορούν να τα παίρνουν και να τα κρατούν για όση ώρα τα χρειάζονται.

Στην αρχή μπορεί να βλέπουν τη διαδικασία αποκλειστικά σαν παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνουν τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτήν και την αποζητούν συνειδητά. Πιο συγκεκριμένα, η επαφή με τα αισθητηριακή γάντια προσφέρει ηρεμία και αποφόρτιση από την ένταση.

Έχει πραγματικό ενδιαφέρον όταν τα παιδιά από μόνα τους πηγαίνουν και παίρνουν τα γάντια, τα αγγίζουν, τα τοποθετούν στον ώμο τους, επάνω στα χέρια τους ή ανάμεσα στα δάχτυλά τους και πολύ γρήγορα αποφορτίζονται. Είναι ένας πολύ απλός και ταυτόχρονα αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.



Είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζω την πρακτική αυτή. Σήμερα που τα φτιάξαμε πάλι, ένας μαθητής πρότεινε να δώσουμε σε αυτά το όνομα "Οι ήρωες με τις πιτζάμες". Από τη σκέψη αυτή καταλαβαίνετε τη σημαντική επίδραση και τη βοήθεια που προσφέρουν στα παιδιά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις