Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ο τροχός του έτους


Η κατάκτηση της έννοιας του χρόνου ακολουθεί μια πορεία εξελικτική, δε συμβαίνει δηλαδή αυτόματα. Συχνά η αποστήθιση της σειράς των εποχών ή των μηνών από παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη δημοτικού δίνει την αίσθηση ότι η έννοια του χρόνου έχει κατακτηθεί.


Παρόλα αυτά, η ικανότητα απομνημόνευσης δε συνεπάγεται τη γνώση ούτε την κατανόηση μιας έννοιας. Εξάλλου, η νηπιακή και παιδική ηλικία χαρακτηρίζονται από δυσκολία ανάπτυξης της αφηρημένης σκέψης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται προσπάθειες προσέγγισης της έννοιας του χρόνου. Μια πρόταση είναι η δημιουργία ενός τροχού, στον οποίο είναι οργανωμένοι οι μήνες και οι εποχές με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται η κυκλική εναλλαγή. 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το βελάκι για να δείχνετε τον μήνα και την εποχή της τρέχουσας περιόδου. Εκτυπώνετε τον τροχό της δεύτερης σελίδας, κόβετε περιμετρικά, πλαστικοποιείτε και κάνετε μια τρύπα στο κέντρο του. Στη συνέχεια, εκτυπώνετε τη σελίδα τρία και την πλαστικοποιείτε. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. ξυλάκι από σουβλάκι ή καρφί) κάνετε μια τρύπα στο προκαθορισμένο σημείο. Τέλος, τοποθετείτε τον κύκλο επάνω στην τρίτη σελίδα και τον στερεώνετε με διπλόκαρφο. Αναρτάτε την κατασκευή στην πλευρά όπου βρίσκεται το ημερολόγιο.

Στο αρχείο θα βρείτε τον τροχό του έτους σε μέγεθος Α4 και Α5 για ατομική κατασκευή ή για τα τετράδια των μαθητών. Για ανάρτηση στην τάξη καλύτερα να κάνετε την εκτύπωση σε μέγεθος χαρτιού Α3. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Στα σχολικά βιβλία του δημοτικού υπάρχουν ανάλογοι τροχοί, τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις