Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Αφίσες με τα φωνήεντα


Η ιδέα για τις αφίσες με τα φωνήεντα μετράει ήδη αρκετά χρόνια πριν, τότε δηλαδή που άρχισα να διδάσκω πρώτη ανάγνωση και γραφή. Θυμάμαι τα παιδιά να μου λένε συνέχεια "Κι άλλο [ι], [ε], [ο], κυρία;". Ερώτηση δηλωτική της σύγχυσης που προκαλεί η προσπάθεια εκμάθησης της ιστορικής ορθογραφίας. Οπότε σκέφτηκα να φτιάξω αφίσες, στις οποίες θα είναι όλα συγκεντρωμένα (ι, η, υ, ει, οι, υι, ε, αι, ο, ω) και θα συνοδεύονται από εικόνες αναφοράς.

Στις αφίσες αυτές φαίνεται η αντιστοιχία μεταξύ γραφημάτων (ή συνδυασμού γραφημάτων) και φωνημάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την αποκωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση συλλαβών και λέξεων. Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά οδηγούνται πιο εύκολα στην εκμάθηση του ορθογραφικού συστήματος.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Οι εικόνες είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο συγκεντρωτικός πίνακας, στον οποίο υπάρχουν οι αφίσες με τα φωνήεντα, τα δίψηφα φωνήεντα, τα δίψηφα σύμφωνα και τους συνδυασμούς αυ και ευ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις