Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς να αξιοποιήσετε τον πίνακα της εκατοντάδας


Ο πίνακας της εκατοντάδας προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Παρακάτω θα βρείτε διάφορες ιδέες, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με την ηλικία, το μαθησιακό επίπεδο και τον γνωστικό στόχο επίτευξης:

Μάθετε να μετράτε μέχρι το 100. Δείχνετε έναν έναν τους αριθμούς καθώς ανεβαίνετε. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τους αριθμούς, να λέτε το όνομα του κάθε αριθμού, καθώς και το πώς γράφεται.

Εξασκηθείτε στην αντίστροφη μέτρηση. Επιλέξτε έναν αριθμό μεταξύ 1-100 και ξεκινήστε να κατεβαίνετε.

Καθώς μετράτε, τοποθετήστε ένα μικρό αντικείμενο κάθε φορά πάνω στον αντίστοιχο αριθμό (π.χ. κυβάκια αρίθμησης, καπάκια, φασόλια γίγαντες), ώστε να γίνει αντιληπτή η ποσότητα του αριθμού. Σε περίπτωση που η ηλικία των παιδιών είναι μικρή, ο πίνακας της εκατοντάδας χρειάζεται να εκτυπωθεί σε μέγεθος χαρτιού Α3.


Φτιάξτε ένα παζλ Κόψτε σε διάφορα κομμάτια τον πίνακα (σε στυλ Tetris), ανακατέψτε τα και στη συνέχεια προσπαθήστε να τα επανατοποθετήσετε στη σωστή τους θέση.

Ανακαλύψτε μοτίβα στους αριθμούς. Για παράδειγμα όλοι οι αριθμοί της τρίτης στήλης τελειώνουν σε 3 ή όλοι οι αριθμοί της δεύτερης σειράς ξεκινούν με το 1. Όταν εξοικειωθείτε με τα μοτίβα, αναφέρετε κάθε φορά και την αξία θέσης των ψηφίων, για παράδειγμα όλες οι δεκάδες της δεύτερης στήλης είναι 2.

Συμπληρώστε τους αριθμούς σε έναν κενό πίνακα της εκατοντάδας. Εναλλακτικά, στον πίνακα μπορούν να εμφανίζονται επιλεκτικά ορισμένοι μόνο αριθμοί και να χρειάζεται να συμπληρωθούν οι υπόλοιποι που λείπουν.

Εξασκηθείτε στο να μετράτε ανά 2, 5, 10 κλπ. Μπορείτε είτε να "ανεβαίνετε" είτε να "κατεβαίνετε".

Παίξτε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Πάρτε 100 καπάκια και γράψτε τους αριθμούς από το 0 μέχρι το 100. Κρύψτε τα καπάκια σε διάφορα σημεία. Κατόπιν προσπαθήστε να τα εντοπίσετε και να τα τοποθετήσετε στη σωστή τους θέση. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα χρειαστεί να εκτυπώσετε τον πίνακα σε μέγεθος χαρτιού Α3.

Μάθετε να επιλύετε πράξεις. Για να προσθέσουμε, μετακινούμαστε προς τα κάτω (πρόσθεση δεκάδων) και δεξιά (πρόσθεση μονάδων). Για να αφαιρέσουμε, μετακινούμαστε επάνω (αφαίρεση δεκάδων) και αριστερά (αφαίρεση μονάδων).

Επεξεργαστείτε την έννοια του πολλαπλασιασμού. Σε έναν άσπρο πίνακα χρωματίστε με το ίδιο χρώμα τα πολλαπλάσια ενός αριθμού. Εντοπίστε τα μοτίβα που σχηματίζονται. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό πίνακα για τα πολλαπλάσια κάθε αριθμού.

Χρωματίστε τον πίνακα της εκατοντάδας σχηματίζοντας μοτίβα, επαναλαμβάνοντας δηλαδή σταθερά τους όποιους χρωματικούς συνδυασμούς.

Χρωματίστε τον πίνακα της εκατοντάδας δημιουργώντας διάφορες μορφές, π.χ. σπίτι, λουλούδι κλπ.

Παίξτε παιχνίδια προσανατολισμού. Χρησιμοποιήστε τους όρους πάνω, κάτω, διαγώνια, αριστερά και δεξιά, ξεκινώντας κάπως έτσι: Είμαστε στον αριθμό 45, πού θα πάμε αν μετακινηθούμε 4 κουτάκια κάτω και 3 κουτάκια δεξιά;

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα σαν βάση για επιτραπέζιο παιχνίδι και παίξτε αγώνες ταχύτητας. Ο κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι και μετακινεί το πιόνι του τόσα κουτάκια όσα δείχνει και ο αριθμός που του έτυχε. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα, δηλαδή στο 100.

Παίξτε ναυμαχία! Ο κάθε παίκτης έχει μπροστά του από έναν πίνακα της εκατοντάδας. Τοποθετήστε ένα διαχωριστικό μεταξύ σας. Ο καθένας παίρνει από 10 πιόνια και τα βάζει σε όποιες θέσεις αριθμών θέλει. Εναλλάξ, προσπαθήστε να μαντέψετε τις θέσεις του "αντιπάλου". Όταν ένας μαντεύει σωστά, παίρνει το πιόνι που βρισκόταν στην αντίστοιχη θέση. Κερδίζει ο παίκτης που θα βρει πρώτος όλους τους αριθμούς του άλλου.

Μάθετε τους μονούς και τους ζυγούς αριθμούς. Χρωματίστε με κόκκινο π.χ. τους μονούς (1, 3, 5...) και με μπλε τους ζυγούς αριθμούς (2, 4, 6...). Μελετήστε τα μοτίβα που δημιουργούνται.

Χρησιμοποιήστε το παράθυρο που έχει σχήμα σταυρού, προκειμένου να βρείτε τους αριθμούς που είναι κατά μία μονάδα ή δεκάδα μεγαλύτεροι ή μικρότεροι από τον αριθμό που βρίσκεται στο κέντρο.

Χρησιμοποιήστε κυβάκια αρίθμησης και φτιάξτε γεωμετρικά σχήματα επάνω στον πίνακα. Κατόπιν, υπολογίστε την περίμετρό τους.

Μπορείτε να βρείτε εδώ τους πίνακες της εκατοντάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις