Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Πίνακας αριθμών για την αξία θέσης ψηφίων

Οι μαθητές συνήθως δυσκολεύονται να καταλάβουν την αξία θέσης ψηφίων ενός αριθμού. Για να τους βοηθήσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι ο πίνακας αριθμών με σπιράλ.

Αρχικά θα χρειαστούμε ένα κουτί συσκευασίας (από σοκολάτες ΙΟΝ), όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Για να καλύψω τα γράμματα στο μπροστινό μέρος, χρησιμοποίησα μία λωρίδα κόκκινου πλαστικοποιημένου χαρτιού, πάχους 5 εκατοστών. Στη συνέχεια, εκτύπωσα σε κίτρινο χαρτί τα καρτελάκια με τις μονάδες, τις δεκάδες, τις εκατοντάδες και τις χιλιάδες, τα πλαστικοποίησα και τα έκοψα. Τα τοποθέτησα με χαρτοταινία στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Εκτύπωσα τους αριθμούς σε χρωματιστά χαρτιά Α4. Στο πίσω μέρος τους κόλλησα ανάποδα τα χαρτάκια με την πραγματική τους αξία. Κατόπιν, τα πλαστικοποίησα, τα έκοψα και έκανα τις τρύπες με τον διακορευτή. Χρησιμοποίησα ανοιγόμενους μεταλλικούς κρίκους και πέρασα τις καρτέλες με τους αριθμούς. Έβαλα τις μονάδες μαζί, τις δεκάδες μαζί κλπ. ξεκινώντας κάθε φορά από το μηδέν. Αν δε βρείτε ανοιγόμενους κρίκους, χρησιμοποιήστε δεματικά καλωδίων.

Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι έκανα τέσσερις τρύπες στο πάνω μέρος του κουτιού συσκευασίας. Τέλος, τοποθέτησα τους κρίκους με τις καρτέλες στις αντίστοιχες τρύπες.

Με τη βοήθεια του πίνακα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες:

Οι μαθητές εξασκούνται στην αρίθμηση.

Οι μαθητές οπτικοποιούν τη "λογική" του δεκαδικού συστήματος.

Ο εκπαιδευτικός λέει έναν αριθμό από το 0 έως το 9.999 και οι μαθητές τον σχηματίζουν.

Οι μαθητές φτιάχνουν τους δικούς τους αριθμούς και στη συνέχεια τους διαβάζουν.

Οι μαθητές εκτελούν τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Εάν για παράδειγμα θέλουν να προσθέσουν το 23 και το 15, σχηματίζουν αρχικά το 23 και στη συνέχεια βάζουν άλλες 5 μονάδες και άλλη 1 δεκάδα.

Οι μαθητές αναλύουν και συνθέτουν αριθμούς, π.χ. 2.574=2.000+500+70+4, ελέγχοντας την αξία των ψηφίων που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καρτελών.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο για τον πίνακα αριθμών με σπιράλ εδώ. Είναι σε ασπρόμαυρη μορφή, προκειμένου να κάνετε την εκτύπωση σε χρωματιστά χαρτιά. 

Ο αντίστοιχος πίνακας για τους δεκαδικούς αριθμούς υπάρχει εδώ.

4 σχόλια:

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις