Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο... γραμματικός άξονας της ιστορίας


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στοχεύει στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις τάξεις. Είναι βέβαια μια καλή ιδέα να γίνει κατά την ενσυνείδητη επεξεργασία των γραμμάτων στην Α' δημοτικού.
Η δραστηριότητα έχει ως εξής: Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν λέξεις που να περιέχουν ένα συγκεκριμένο γράμμα. Γράφουμε κάθετα τις λέξεις στον πίνακα και με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένας νοητός άξονας. Με τις λέξεις που συγκεντρώσαμε φτιάχνουμε μια ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, ένα ένα τα παιδιά με τη σειρά επιλέγουν μια λέξη και με αυτήν λένε μια πρόταση δίνοντας συνέχεια στην ιστορία. Ένα από τα παιδιά ή ο εκπαιδευτικός (εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά) εκτελεί χρέη γραμματέα.
Για την καλλιέργεια και του γραπτού λόγου, μπορεί να γίνει η ακόλουθη παραλλαγή: Αξιοποιώντας τις λέξεις του πίνακα, το κάθε παιδί γράφει τη δική του ιστορία στο τετράδιό του. Τέλος, όλες οι ιστορίες διαβάζονται στην ολομέλεια και σχολιάζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Μπορούν επίσης να δεθούν σε βιβλιαράκι για τη βιβλιοθήκη της τάξης, προκειμένου να το δανείζονται τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις