Είμαι η Χριστίνα και δε δίνω φωτοτυπίες.
Θα μπορούσε ίσως να αποτελεί δήλωση εκπαιδευτικού σε ομαδική θεραπεία δασκάλων που... ακόμα αντιστέκονται στον "πυρετό της φωτοτυπίας", αλλά όχι, όχι ακόμα. Είναι η δική μου φράση όταν γνωρίζω μαθητές και γονείς.
Πρέπει να αρχίσεις να δίνεις φωτοτυπίες...
Ενίοτε ακούω από συναδέλφους την παραπάνω προτροπή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δίνουν φωτοτυπίες γιατί είναι κάτι που το ζητάνε οι γονείς των παιδιών. Και ρωτάω: Ποιος είναι ο ειδικός για την εκπαίδευση των παιδιών; Ποιος είναι αυτός που έχει σπουδάσει και συνεχίζει να μελετά επιστημονικά το εν λόγω αντικείμενο;
Πρόσφατα βέβαια "βάφτισαν" τις φωτοτυπίες.... φύλλα εργασίας. Το φύλλο εργασίας όμως αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο της βιωματικής δράσης και μόνο. Για παράδειγμα, εκτελώ ένα πείραμα και καταγράφω τις παρατηρήσεις μου και τα αποτελέσματα στο φύλλο αυτό. Προσωπικά δε βρίσκω βιωματικό τρόπο εργασίας τη συμπλήρωση κενών που αφορούν για παράδειγμα την κλίση ουσιαστικών ή επιθέτων.
Και ας μη γελιόμαστε, όσα σχεδιάκια, χρώματα ή εντυπωσιακές γραμματοσειρές κι αν χρησιμοποιήσουμε, η φωτοτυπία παραμένει φωτοτυπία. Ούτε φύλλο εργασίας γίνεται, ούτε τίποτα. Επίσης, μεταξύ μας, όλοι ξέρουμε ότι αποτελεί συνήθη πρακτική αρκετών το να κατεβάζουν "φωτοτυπίες" από το διαδίκτυο, να κόβουν τα όποια λογότυπα ή να τα σβήνουν με διορθωτικό και να τις αναπαράγουν για να τις δώσουν στα παιδιά.
Ένα παιδάκι από άλλη τάξη με είχε ρωτήσει κάποια στιγμή: Εσύ πόσες φωτοτυπίες δίνεις στους μαθητές σου; Καμία, του απάντησα. Καμία; με ρωτούσε χωρίς να το πιστεύει.
Έχω επίσης ακούσει παιδί να λέει στο μικρότερο αδερφάκι του που έπαιζε και αυτό ζήλευε: Του χρόνου που θα πας στην Α', θα δεις πόσες φωτοτυπίες θα έχεις!
Τι λυπηρό, τόσα παιδιά να έχουν συνδυάσει το σχολείο με τις φωτοτυπίες.
Πλέον φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται "καλός δάσκαλος" αυτός που δίνει πολλές φωτοτυπίες. Η πάγια ερώτηση μεταξύ των μαμάδων είναι: ''Εσάς πόσες φωτοτυπίες σας δίνει η δασκάλα σας". Αλλά και οι γονείς εκπαιδεύονται. Εγώ τους το έκανα σαφές από την αρχή, ότι με τις φωτοτυπίες νιώθω ότι υποτιμώ αυτούς, τα παιδιά τους, αλλά και εμένα. Για να μην αναφερθούμε φυσικά στην οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας που μιλάει ανοιχτά για περιορισμό των φωτοτυπιών στις πλέον απαραίτητες, πρακτική που γενικά ενισχύουν και οι σχολικοί σύμβουλοι.
Τα παιδιά μου καθημερινά γράφουν ιστορίες με θέματα που επιλέγουν τα ίδια, φτιάχνουν κόμιξ, παίρνουν συνεντεύξεις, γράφουν υποθετικούς διαλόγους, διαβάζουν παραμύθια, μελετούν τη γραμματική από τα διαδραστικά τους τετράδια, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. Αυτή είναι η ασχολία τους στο σπίτι.
Πραγματικά, δεν έχω διαβάσει ούτε μία έρευνα που να αναφέρει ότι οι φωτοτυπίες είναι αυτές που προάγουν τη μάθηση. Απεναντίας, διαβάζω συνέχεια ότι η βιωματική μάθηση, η κίνηση, το παιχνίδι, το τραγούδι, τα πειράματα κλπ. είναι αυτά που στην ουσία βοηθούν.
Απλώς οι φωτοτυπίες είναι ένας τυφλοσούρτης: "Αφού το κάνουν οι περισσότεροι, θα το κάνω κι εγώ". Μου φαίνεται περίεργο που μπαίνω στη διαδικασία να εξηγήσω γιατί δεν κάνω κάτι που ερευνητικά δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει κι όχι το αντίθετο. Να 'μαστε εδώ όμως, να εξηγούμε τα αυτονόητα.
Ξέρω ότι θα δυσαρεστήσω ορισμένους, αλλά το προτιμώ από το να γίνω μια δασκάλα που ούτε εγώ θα ήθελα να είχα. Αυτό το τελευταίο μάλιστα αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο αυτοαξιολόγησης: Θα ήθελες να είσαι μαθητής στην τάξη όπου διδάσκεις; Γιατί, για να πω και την αλήθεια μου, αν δεν περνούσα καλά εγώ η ίδια πρώτα στο σχολείο, δε θα το άντεχα ούτε λεπτό.
Μερικές φορές χαίρομαι που όταν ήμουν εγώ στο δημοτικό δεν είχε ξεκινήσει αυτή η μόδα με τις φωτοτυπίες!
Είμαι η Χριστίνα, λοιπόν, και δε δίνω φωτοτυπίες.
Θα ήθελες να είσαι μαθητής στην τάξη όπου διδάσκεις; Γιατί, για να πω και την αλήθεια μου, αν δεν περνούσα καλά εγώ η ίδια πρώτα στο σχολείο, δε θα το άντεχα ούτε λεπτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα είπατε όλα σε δύο σειρές, δυστυχώς με τις φωτοτυπίες έχει χαθεί το μέτρο πια από όλες τις πλευρές...
Θεωρώ ότι υπάρχει πιο αποτελεσματικό υλικό από μια απλή φωτοτυπία. Ήδη αξιοποιείται από πολλούς εκπαιδευτικούς. Σιγά σιγά η βιωματική προσέγγιση της γνώσης θα γίνει πάγια πρακτική και δε θα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.
ΔιαγραφήΚαι λίγα λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήσυγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικα δεν μπορω να ξεχασω τον γιο μου στην Α δημοτικου να ερχεται στο σπιτι και εντρομος να με ρωταει....ποσες φωτοτυπιες εχουμε σημερα;Θα προλαβω να παιξω εστω και λιγο μαμα;Αφηστε οταν αρρωσταινε κ περναμε τις φωτοτυπιες ολων των ημερων και επρεπε να τις κανουμε.Θυμαμαι ηταν αρρωστος και δεν ηθελε να κατσει σπιτι να αναρρωσει γιατι μετα οι φωτοτυπιες μαζευοντουσαν και φυσικα ηταν αδυνατον να τις κανει...5-6 φωτοτυπιες την μερα επι 4 ημερες που καθομασταν σπιτι για αναρρωση....καντε λογαριασμο και σκεφτειτε το 6χρονο σε τι κατασταση ηταν.Φρικη!Εγινε τωρα 15 χρονων και βλεπει φωτοτυπια και του γυρναει το ματι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο σου που το φωναζεις και το λες !!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πολυ καιρο αναρωτιομουν αν κανω καλα που δε δινω φωτοτυπιες στους μαθητες μου, τωρα πια ξερω οτι καλα εκανα. Δυστυχως δεν καταλαβαινουν ποσο περισσοτερο ασχολειται με τη δουλεια του ο δασκαλος που δε δινεις φωτοτυπιες .
Μα είστε αληθινή; Είμαι τόσο απογοητευμένη με τους δασκάλους, τις αντιπαιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιούν και με το τι τελικά πρέπει να κάνω για το καλό των παιδιών που δυσκολεύομαι να το πιστέψω! Να είστε πάντα καλά μέσα από την καρδιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήπόσο αλήθεια είναι ότι μόνο μέσα από την βιωματική διαδικασία αγαπάμε την μάθηση..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι νηπιαγωγός και έχω ένα αγοράκι που θα πάει Δευτέρα δημοτικού! Όλη την περσινή χρονιά αναρωτιομουν αν εγώ σκφτομουν λάθος η οι υπόλοιποι γονείς που χαίρονταν με τις 3 φωτοτυπίες που έρχονταν στο σπίτιτην ημέρα, χωρια η αντιγραφή(κείμενο ολόκληρο) χωρια η ορθογραφία και η αναγνωση. Νόμιζα ότι έτσι είναι το δημοτικό και ότι δεν είναι σαν να το νηπιαγωγειο...Το παιδί μου πήγε με χαρά στο δημοτικό και τελειώσαμε τη χρονιά με κλάματα για να διαβάσει. Πραγματικά χαίρομαι αφανταστα που υπάρχει έστω και ένας δάσκαλος που μιλάει για βιωματική και διαδραστική μάθηση! Συγχαρητήρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφή