Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Αριθμογραμμή 0-100Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού η αριθμογραμμή από το 0 έως το 100 βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν εποπτεία της εκατοντάδας. Μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στις μετρήσεις, στις συγκρίσεις, στην εκτέλεση πράξεων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων.


Για τη σύγκριση αριθμών, εξηγούμε ότι δεξιότερα από έναν αριθμό βρίσκονται όσοι είναι μεγαλύτεροί του και αριστερότερα όσοι είναι μικρότεροί του. Επειδή κάποια παιδιά δυσκολεύονται με τις έννοιες αριστερά και δεξιά, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο βέλη προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις, ώστε να εξηγούν προς ποια μεριά βρίσκονται οι μεγαλύτεροι και προς ποια μεριά οι μικρότεροι αριθμοί.

Για την πρόσθεση αριθμών (π.χ. 4+2), προτείνετε στα παιδιά να τοποθετήσουν το δάχτυλό τους στον πρώτο αριθμό και κατόπιν να το μετακινήσουν τόσα τετράγωνα δεξιά, όσα δηλώνει ο δεύτερος αριθμός. Αντίστοιχα, για την αφαίρεση αριθμών (π.χ. 10-3), προτείνετε στα παιδιά να τοποθετήσουν το δάχτυλό τους στον πρώτο αριθμό και κατόπιν να το μετακινήσουν τόσα τετράγωνα αριστερά, όσα δηλώνει ο δεύτερος αριθμός.

Για να πολλαπλασιάσουμε αριθμούς, αρκεί να επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία της πρόσθεσης, ενώ για να διαιρέσουμε επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της αφαίρεσης.

Στο αρχείο μπορείτε να βρείτε την αριθμογραμμή σε έγχρωμη ή σε ασπρόμαυρη μορφή για να εκτυπώσετε αντίστοιχα. Είναι προτιμότερο να την τοποθετήσετε στο ύψος των παιδιών, προκειμένου να την προσεγγίζουν πιο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις