Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Προτεραιότητα των πράξεων


Στις μεικτές αριθμητικές παραστάσεις οι πράξεις χρειάζεται να γίνονται με μια συγκεκριμένη σειρά. Πιο συγκεκριμένα, πρώτα γίνονται οι πράξεις μέσα στις παρενθέσεις, στη συνέχεια οι πολλαπλασιασμοί και οι διαιρέσεις και τέλος οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις.


Ένας πολύ απλός τρόπος για να διδάξουμε στους μαθητές την προτεραιότητα των πράξεων είναι να το κάνουμε με τη βοήθεια της παραπάνω αφίσας. Εξηγούμε λοιπόν, ότι πρώτα κοιτάζουμε το κεφάλι του παιδιού (παρενθέσεις), κατόπιν τα χέρια (πολλαπλασιασμοί - διαιρέσεις) και μετά τα πόδια (προσθέσεις - αφαιρέσεις). Να αναφέρουμε εδώ ότι στο δεύτερο βήμα, οι πράξεις γίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αν δηλαδή υπάρχει πρώτα η διαίρεση και μετά ο πολλαπλασιασμός, οι πράξεις θα εκτελεστούν με αυτήν τη σειρά. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο βήμα. 


Όταν διδάξουμε και τις δυνάμεις, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω αφίσα. Εξηγούμε ότι μετά το κεφάλι του παιδιού (παρενθέσεις), κοιτάζουμε την μπάρα με τα βάρη (δυνάμεις) κλπ.



Ένας άλλος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την προτεραιότητα των πράξεων είναι να απομνημονεύσουν τη φράση "Πάρε πολλούς διαβήτες πράσινους, Αφροδίτη". Σε αυτήν η πρώτη λέξη αντιστοιχεί στις παρενθέσεις, η δεύτερη στους πολλαπλασιασμούς, η τρίτη στις διαιρέσεις, η τέταρτη στις προσθέσεις και η πέμπτη στις αφαιρέσεις. Κάθε φορά που το παιδί θα θυμάται την εν λόγω φράση, θα ανακαλεί και τη σειρά των πράξεων.

Στις σελίδες 4, 7 και 10 υπάρχουν οι αφίσες σε μικρότερο μέγεθος, ώστε να διατεθούν στους μαθητές για ατομική χρήση.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις