Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Εξαιρέσεις στις καταλήξεις των ρημάτων



Οι γραμματικοί κανόνες συχνά δυσκολεύουν τα παιδιά. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασής τους, προκειμένου ο ορθογραφικός οδηγός να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Για την παρουσίαση των καταλήξεων των ρημάτων επιλέχτηκαν οι βρύσες και για τις εξαιρέσεις τους οι σταγόνες. Εκτυπώνουμε τις τρεις βρύσες με τις βασικές καταλήξεις των ρημάτων επιλέγοντας έγχρωμη εκτύπωση. Για να εκτυπώσουμε τις ασπρόμαυρες σταγόνες με τις εξαιρέσεις, εισάγουμε χρωματιστά φύλλα Α4 στον εκτυπωτή. Για την κάθε κατηγορία επιλέγουμε άλλο χρώμα, ώστε να ξεχωρίζει η μία από την άλλη. 

Τοποθετούμε τις τρεις βρύσες σε απόσταση τη μία από την άλλη και βάζουμε τις σταγόνες με τις εξαιρέσεις κάτω από την αντίστοιχη βρύση. Δε χρειάζεται να αναρτηθούν στον τοίχο όλες οι υπάρχουσες εξαιρέσεις. Ο κάθε εκπαιδευτικός επιλέγει πού θέλει να δώσει έμφαση.

Δοκιμάστε επίσης να χρησιμοποιήσετε ποιηματάκια για να βοηθήσετε τα παιδιά να θυμούνται τους κανόνες, όπως για παράδειγμα «Τη μουσούδα μου πλένω, κόμπο την ουρά μου δένω, ήσυχη ποτέ δε μένω».

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Οι εικόνες είναι της Γαλήνης Γκαλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις