Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Το τρίγωνο των πράξεων


Με το τρίγωνο των πράξεων τα παιδιά εξερευνούν τις σχέσεις μεταξύ των πράξεων. Μαθαίνουν για τις αντίστροφες πράξεις. Η αφαίρεση είναι πράξη αντίστροφη της πρόσθεσης. Σε κάθε αφαίρεση, αν προσθέσουμε τη διαφορά και τον αφαιρετέο, βρίσκουμε τον μειωτέο. Αντίστοιχα, η διαίρεση είναι πράξη αντίστροφη του πολλαπλασιασμού.


Επίσης, καταλαβαίνουν την αντιμεταθετική ιδιότητα που ισχύει στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό. Αν αλλάξουμε τη σειρά των προσθετέων, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα της πρόσθεσης. Αντίστοιχα, αν αλλάξουμε τη σειρά των παραγόντων, δεν αλλάζει το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού.

Για το τρίγωνο της πρόσθεσης/ αφαίρεσης, δώστε στους μαθητές δύο αριθμούς (π.χ. 7, 3) και ζητήστε να τους γράψουν στα μπλε πλαίσια. Στη συνέχεια, πείτε τους να γράψουν το άθροισμά τους στο κίτρινο πλαίσιο. Κατόπιν, συμπληρώνουν τις πράξεις στο εσωτερικό του τριγώνου, χρησιμοποιώντας τους τρεις αυτούς αριθμούς.

Για το τρίγωνο του πολλαπλασιασμού/ διαίρεσης, δώστε στους μαθητές δύο αριθμούς (π.χ. 8,9) και ζητήστε να τους γράψουν στα πράσινα πλαίσια. Στη συνέχεια, πείτε τους να γράψουν το γινόμενό τους στο μοβ πλαίσιο. Κατόπιν, συμπληρώνουν τις πράξεις στο εσωτερικό του τριγώνου, χρησιμοποιώντας τους τρεις αυτούς αριθμούς.

Αν θέλετε να γίνει πιο παιγνιώδης η δραστηριότητα, αντί να λέτε εσείς αριθμούς στα παιδιά, δώστε τους από ένα ζάρι, ώστε να γίνεται τυχαία η επιλογή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με μικρούς όσο και με μεγάλους αριθμούς, ανάλογα με την τάξη ή τον στόχο της δραστηριότητας. Για παράδειγμα, γίνεται να αξιοποιηθεί και στην εκμάθηση της προπαίδειας.

Εκτυπώστε τα τρίγωνα που βρίσκονται στο αρχείο και πλαστικοποιήστε τα για χρήση ξανά και ξανά. Δώστε τα στα παιδιά μαζί με μαρκαδόρους ασπροπίνακα, προκειμένου να τα συμπληρώσουν και στη συνέχεια να τα σβήσουν με ένα πανάκι.

Δείτε την ιδέα υλοποιημένη από τις Ιδέες για δασκάλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις