Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Τετράδιο δυσγραφίας


Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη γραφή, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες. Για την αντιμετώπιση της δυσγραφίας μπορείτε να προτείνετε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα τετράδιο, που εστιάζει σε αυτό το θέμα ειδικά.


Με το Τετράδιο δυσγραφίας τα παιδιά:
Γράφουν σε οργανωμένο χώρο τριών γραμμών, ώστε να μάθουν για το κάθε γράμμα μέχρι πού εκτείνεται στο ύψος του και ποιο είναι το όριό του στη γραμμή.
Κατανοούν τη διαφορά μεγέθους μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.
Αναπτύσσουν τη λεπτή τους κινητικότητα, καθώς και τον συντονισμό ματιού-χεριού.
Βελτιώνουν τον γραφικό τους χαρακτήρα.
Θυμούνται τη γραφή των κεφαλαίων και των πεζών γραμμάτων της αλφαβήτας, που υπάρχει στο τέλος της κάθε σελίδας.
Συνδυάζουν γράμματα, δίψηφα και συνδυασμούς με πρότυπες λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτά (εσώφυλλο).
Θυμούνται την κατεύθυνση των γραμμάτων, ώστε να αποφύγουν την καθρεπτική γραφή (εσώφυλλο).
Συμβουλεύονται την προτεινόμενη φορά γραφής του κάθε γράμματος για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, που υπάρχει στην τελευταία σελίδα του τετραδίου.

Η εικονογράφηση και η γραμματοσειρά είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Για να φτιάξετε το τετράδιο αρχικά εκτυπώστε μπρος πίσω τις σελίδες 2-3 σε έγχρωμη μορφή. Στη σελίδα 2 που είναι το εξώφυλλο, γράψτε τα στοιχεία του μαθητή. Επιλέξτε το χρώμα που θέλετε να έχει η σκίαση των γραμμών (γαλάζιο/ κίτρινο), καθώς και το μέγεθος αυτών, βάσει των αναγκών του μαθητή. Για οικονομία επιλέξτε ασπρόμαυρη εκτύπωση των εσωτερικών σελίδων. Στην περίπτωση αυτή, η σκίαση θα έχει γκρίζο χρώμα, αλλά θα συνεχίσει να είναι λειτουργική. Κατόπιν, εκτυπώστε τη σελίδα 12 με την προτεινόμενη φορά των γραμμάτων και τοποθετήστε τη στο τέλος του τετραδίου. Στη συνέχεια, επιλέξτε βιβλιοδεσία με μεταλλικό σπιράλ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σελίδες μεμονωμένα, για στοχευμένες παρεμβάσεις μικρότερης διάρκειας.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις