Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Δωρεάν Τετράδιο Πρώτης Γραφής για τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης


Κυκλοφορεί για πρώτη φορά δωρεάν και κατόπιν πολύμηνης επεξεργασίας και σχεδιασμού το Τετράδιο Πρώτης Γραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων της Θράκης. Είναι προϊόν αποκλειστικά πρωτότυπης ιδέας και εργασίας το οποίο λειτούργησε ως πρότυπο και σημείο αναφοράς για άλλα παρόμοια που επιχείρησαν να το αντιγράψουν.
Αποτελεί ένα λειτουργικό βοήθημα που συμβαδίζει με τους μαθησιακούς στόχους των βιβλίων της Γλώσσας Α΄ δημοτικού που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων». Βασίζεται απόλυτα στην ύλη και τη δομή των βιβλίων: Οι πατημασιές - Πού είναι ο Φασαρίας; - Πάμε στην αγορά - Καλό ταξίδι! Ακολουθείται πιστά η σειρά με την οποία παρουσιάζεται το κάθε γράμμα και αξιοποιείται το βασικό λεξιλόγιο που περιέχεται στα βιβλία αυτά. Στην επεξεργασία του κάθε γράμματος χρησιμοποιούνται οι ίδιες λέξεις που υπάρχουν και στις αντίστοιχες σελίδες του σχολικού εγχειριδίου.
Με το Τετράδιο Πρώτης Γραφής τα παιδιά των Μειονοτικών Σχολείων:
Αναγνωρίζουν το νέο γράμμα.
Μαθαίνουν τη φωνή του κάθε γράμματος.
Μαθαίνουν τη γραφή των κεφαλαίων και των πεζών γραμμάτων της αλφαβήτας.
Γράφουν σε οργανωμένο χώρο τριών γραμμών, ώστε να μάθουν για το κάθε γράμμα μέχρι πού εκτείνεται στο ύψος του και ποιο είναι το όριό του στη γραμμή.
Κατανοούν τη διαφορά μεγέθους μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.
Αναπτύσσουν τη λεπτή τους κινητικότητα και τον συντονισμό ματιού-χεριού.
Συνδυάζουν γράμματα με πρότυπες λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτά.
Γράφουν τις πρότυπες λέξεις που συναντώνται στα σχολικά βιβλία.
Ανακαλύπτουν το νόημα των λέξεων με τη βοήθεια των εικόνων.
Χρωματίζουν το υπό επεξεργασία γράμμα.
Συμβουλεύονται την προτεινόμενη φορά γραφής του κάθε γράμματος για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες.
Συνδυάζουν γράμματα, γράφουν συλλαβές και λέξεις.
Εξοικειώνονται με διαφορετικές γραμματοσειρές.
Χρωματίζουν εικόνες που αρχίζουν από το αντίστοιχο γράμμα ή το περιέχουν και τις ταυτίζουν με αυτό.
Εξασκούνται στη γραφή τους ονόματός τους.
Η γραμματοσειρά που εμφανίζεται είναι χειροποίητη και σχεδιάστηκε από τη Γαλήνη Γκαλά ειδικά για το συγκεκριμένο τετράδιο, προκειμένου να απεικονίζει τα γράμματα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται για τον τρόπο γραφής τους με το μολύβι.
Επίσης, περιλαμβάνει ένθετο με τα δίψηφα φωνήεντα και σύμφωνα που βρίσκονται στην ύλη της Γλώσσας Β’ δημοτικού των Μειονοτικών Σχολείων: Μια μέρα στο δάσος - Ο Θωμάς φεύγει.
Τη συγγραφή και την επιμέλεια του Τετραδίου ανέλαβε η δασκάλα και νηπιαγωγός Χριστίνα Κανάρια που αξιοποίησε τη γνώση και την εμπειρία της όλα αυτά τα χρόνια που εργάστηκε στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία συνιστά το αποτέλεσμα διαρκούς μελέτης και προετοιμασίας, επιθυμεί να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στον εκδοτικό χώρο σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που απευθύνονται στους μαθητές των Μειονοτικών Σχολείων.
Οι εικόνες είναι πρωτότυπες δημιουργίες της δασκάλας Γαλήνης Γκαλά. Φτιάχτηκαν αποκλειστικά για να συμπεριληφθούν στο παρόν εγχειρίδιο και ξεχωρίζουν για το παιχνιδιάρικο ύφος τους. Κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τα παιδιά, καθώς δίνουν μια χαρούμενη νότα στις σελίδες του Τετραδίου!
Δείτε εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Εκτυπώστε τις σελίδες μπρος πίσω και κατόπιν επιλέξτε βιβλιοδεσία με μεταλλικό σπιράλ. Εναλλακτικά, δώστε το αρχείο στους γονείς να το εκτυπώσουν και να το βιβλιοδετήσουν ή τους προτείνετε να φέρουν φύλλα Α4 στο σχολείο για να το εκτυπώσετε εσείς και στη συνέχεια τους το επιστρέφετε για βιβλιοδέτηση.

Τις ασκήσεις γραφής για την καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας θα τις βρείτε εδώ.

Το Τετράδιο Πρώτης Γραφής για τα δημόσια σχολεία μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις