Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Αφίσες με τα δίψηφα φωνήεντα (παγωτά)
Τα δίψηφα είναι δύο γράμματα μαζί που όμως προφέρονται σαν ένας φθόγγος. Ο φθόγγος είναι είτε φωνήεν, οπότε έχουμε το δίψηφο φωνήεν, είτε σύμφωνο, οπότε έχουμε το δίψηφο σύμφωνο.Το α+ι=αι που προφέρεται [ε], 
το ε+ι=ι που προφέρεται [ι],
το ο+ι=ι που προφέρεται [ι],
το υ+ι=υι που προφέρεται [ι],
το ο+υ=ου που προφέρεται [ου]. 

Οι αφίσες με τα δίψηφα φωνήεντα βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν κατά την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση λέξεων και συλλαβών. Η μίξη των χρωμάτων τους δείχνει ότι όταν τα γράμματα αυτά ενωθούν, παριστάνουν έναν φθόγγο. Τοποθετήστε τις αφίσες αυτές δίπλα στις αφίσες με τα φωνήεντα, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά. 

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Τις αντίστοιχες αφίσες με ανθρωπάκια μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Οι εικόνες είναι της Γαλήνης Γκαλά.


Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ο συγκεντρωτικός πίνακας, στον οποίο υπάρχουν οι αφίσες με τα φωνήεντα, τα δίψηφα φωνήεντα, τα δίψηφα σύμφωνα και τους συνδυασμούς αυ και ευ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νέο ανάρτηση!

Ο τόνος της φωνής

Πολλοί μαθητές παραλείπουν τους τόνους από τις λέξεις ή δεν τους βάζουν στη σωστή θέση. Για να τους βοηθήσουμε συνήθως ρωτάμε "...

Δημοφιλείς αναρτήσεις