Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Αυτοκόλλητα χαρτάκια για την πρόσθεση με κρατούμενο


Η οπτικοποίηση των μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διδασκαλία των μαθηματικών. Τα παιδιά συνήθως όχι μόνο κατανοούν αλλά και θυμούνται πιο εύκολα όταν η εξήγηση δεν περιορίζεται μόνο σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά μετουσιώνεται σε απτή διεργασία.


Στην περίπτωση της πρόσθεσης με κρατούμενο μπορούμε να δοκιμάσουμε να γράψουμε το άθροισμα των μονάδων σε αυτοκόλλητο χαρτάκι σημειώσεων, διαχωρίζοντας τις δεκάδες από τις μονάδες (5+8=13).


Στη συνέχεια, κόβουμε το χαρτάκι στη μέση, αφήνουμε τις μονάδες στην αρχική τους θέση και μετακινούμε τις δεκάδες στην αντίστοιχη στήλη. Πιο συγκεκριμένα κολλάμε το χαρτάκι επάνω από τη θέση των δεκάδων του πρώτου προσθετέου.


Τέλος, προσθέτουμε τις δεκάδες και γράφουμε το αποτέλεσμα. Με την απλή αυτή τεχνική τα παιδιά θα εξοικειωθούν στη διαδικασία που ακολουθούμε όταν κάνουμε κάθετη πρόσθεση με υπέρβαση της δεκάδας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις