Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Σκάλα για τη μετατροπή μονάδων μέτρησης


Επειδή για τους περισσότερους είναι δύσκολο να προμηθευτούν τη συσκευασία που βρήκα για να φτιάξω την προηγούμενη σκάλα μετατροπής, σκέφτηκα να δημιουργήσω άλλη μία, χρησιμοποιώντας απλά υλικά.


Όπως και με την προηγούμενη σκάλα, όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μήκους από μικρότερη σε μεγαλύτερη, κάνουμε διαίρεση, ενώ όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μήκους από μεγαλύτερη σε μικρότερη, κάνουμε πολλαπλασιασμό.

Ειδικότερα, εάν για παράδειγμα χρειάζεται να μετατρέψουμε τα εκατοστά σε χιλιοστά, θα τοποθετήσουμε το ανθρωπάκι στα εκατοστά και θα το μετακινήσουμε ένα σκαλοπάτι για να πάει στα χιλιοστά. Επομένως, θα πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό μας με το 10.

Εξηγούμε στα παιδιά ότι για κάθε σκαλοπάτι πολλαπλασιάζουμε ή διαιρούμε με το 10, αναλόγως αν κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε. 

Εκτύπωσα τα καρτελάκια με τα μέτρα, τα δέκατα, τα εκατοστά και τα χιλιοστά σε χρωματιστά χαρτιά Α4. Επέλεξα εκτύπωση σε πραγματικό μέγεθος (τα καρτελάκια ταιριάζουν σε κυλίνδρους ύψους 10 εκατοστών). Έκοψα τα καρτελάκια περιμετρικά και τα κόλλησα με σελοτέιπ σε ρολά από χαρτί υγείας.


Για να φτιάξω τη βάση της σκάλας χρησιμοποίησα ένα τρίπτυχο που το βρήκα σε σούπερ μάρκετ (ήταν το διαχωριστικό των συσκευασιών για κρουασάν). Κόλλησα τις δύο πλευρές του με χαρτοταινία για να μπορεί να σταθεί. Στη μεγαλύτερη πλευρά του κόλλησα δύο μαύρα χαρτόνια Α4, τοποθετώντας τα κάθετα.

Κόλλησα τα ρολά στη βάση χρησιμοποιώντας ταινία velcro. Στη συνέχεια, εκτύπωσα τη σελίδα 6 σε λευκό χαρτόνι Α4. Έκοψα τα βελάκια και τα τοποθέτησα με χαρτοταινία επάνω και κάτω από τη σκάλα.

Έκοψα το ανθρωπάκι και το στερέωσα σε ένα μανταλάκι, κολλώντας με ταινία velcro την πίσω του πλευρά με τη βάση του.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις