Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Οδηγός επιβίωσης για εκπαιδευτικούς Α' τάξης


Με αφορμή τα ερωτήματα που μου στέλνετε για την Α' τάξη, σκέφτηκα να γράψω ένα συγκεντρωτικό άρθρο, στο οποίο θα προσπαθήσω να συμπεριλάβω τα βασικότερα σημεία προβληματισμού.


Τι τετράδια να έχουν τα παιδιά;
1 πλάγιο τετράδιο ορθογραφίας συγκεκριμένου χρώματος
1 τετράδιο πρώτης γραφής (Για τα μειονοτικά σχολεία θα το βρείτε εδώ. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα το βρείτε εδώ. Δίνετε λοιπόν το αρχείο στους γονείς να το εκτυπώσουν και να το βιβλιοδετήσουν ή τους προτείνετε να φέρουν φύλλα Α4 στο σχολείο για να το εκτυπώσετε εσείς και στη συνέχεια τους το επιστρέφετε για βιβλιοδέτηση.)
1 τετράδιο γλώσσας συγκεκριμένου χρώματος 
1 τετράδιο μαθηματικών (με μεγάλα κουτάκια) συγκεκριμένου χρώματος
1 τετράδιο πρώτης αρίθμησης (Δίνετε το αρχείο στους γονείς να το εκτυπώσουν και να το βιβλιοδετήσουν ή τους προτείνετε να φέρουν φύλλα Α4 στο σχολείο για να το εκτυπώσετε εσείς και στη συνέχεια τους το επιστρέφετε για βιβλιοδέτηση.)

Χρειάζονται οι προγραφικές ασκήσεις;
Οι "προγραφικές ασκήσεις" (τα εισαγωγικά λόγω καταχρηστικότητας του όρου) γενικά δε χρειάζονται εφόσον τα παιδιά έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και έχουν εξασκήσει τη λεπτή τους κινητικότητα. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν ανάλογες ασκήσεις στο βιβλίο μαθητή ούτε στο τετράδιο εργασιών (όπως γινόταν παλαιότερα). Εάν παρόλα αυτά ο εκπαιδευτικός κρίνει ότι κάποια παιδιά έχουν ανάγκη περαιτέρω εξάσκησης μπορούν να τις βρουν εδώ.  

Ποιες καρτέλες να έχουν στα θρανία τους;
Στις δύο επάνω άκρες (αριστερά και δεξιά του θρανίου) τοποθετείτε δύο καρτέλες με την αλφαβήτα και στη μέση την καρτέλα με τους αριθμούς. Όταν ξεκινήσετε να διδάσκετε τα δίψηφα, βάζετε την καρτέλα με τα δίψηφα και τους συνδυασμούς ακριβώς κάτω από την καρτέλα με την αλφαβήτα.

Τι υλικό χρειάζεται να αναρτηθεί στους τοίχους;
Αναφορικά με τη γλώσσα μπορείτε να τοποθετήσετε αρχικά τις αφίσες με τους ήρωες των βιβλίων, τις αφίσες με την αλφαβήτα, τα φωνήεντα, τις λέξεις ολικής εκμάθησης και τις καρτέλες με τα αντικείμεναΤις αφίσες με τα δίψηφα φωνήεντα, τα δίψηφα σύμφωνα και τους συνδυασμούς "αυ" και "ευ" τις αναρτάτε όταν ξεκινήσετε το δεύτερο τεύχος.
Αναφορικά με τα μαθηματικά, υπάρχουν οι αφίσες με τους αριθμούς 0-10. Όταν προχωρήσετε μετά το 10, μπορείτε να βάλετε τον εξαιρετικά χρήσιμο πίνακα της εκατοντάδας.
Όσον αφορά τις ρουτίνες, θα χρειαστείτε το διαδραστικό ημερολόγιο, τις εποχές, τον τροχό του καιρού, το παρουσιολόγιο και τον πίνακα γενεθλίων
Μην παραλείψετε τους κανόνες της τάξης!

Τι μαθήματα δίνουμε σε καθημερινή βάση;
Στη γλώσσα τα παιδιά κάνουν την αντιγραφή τους στο τετράδιο πρώτης γραφής. Επίσης, εξασκούνται στην ανάγνωση των προτάσεων που προτείνονται κάθε φορά από το βιβλίο του δασκάλου. Μετά τους πρώτους μήνες βάλτε 1-2 απλές γλωσσικές ασκήσεις στο τετράδιο γλώσσας, που να βασίζονται στο βιβλίο μαθητή και στο τετράδιο εργασιών.
Στα μαθηματικά γράφουν στο τετράδιο πρώτης αρίθμησης τον αριθμό τον οποίο μελετήσατε στο σχολείο. Όταν τελειώσουν οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου τετραδίου, χρησιμοποιήστε το τετράδιο μαθηματικών με μεγάλα κουτάκια και βάλτε 1-2 απλές ασκήσεις στα παιδιά, που να είναι παραπλήσιες του σχολικού εγχειριδίου.

Δίνουμε μαθήματα για το Σαββατοκύριακο;
Δε δίνουμε "μαθήματα", αλλά ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δανειστούν την Παρασκευή κάποιο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της τάξης ή του σχολείου και να το διαβάσουν με τους δικούς τους στο σπίτι. Τη Δευτέρα καλούμε όποιο παιδί θέλει να πει στην ολομέλεια της τάξης τι του άρεσε από το βιβλίο ή να δείξει κάποια εικόνα που του έκανε εντύπωση κλπ.

Πώς διαχειριζόμαστε το επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό;
Γενικά θεωρώ ότι οι ασκήσεις που περιέχονται στο βιβλίο του μαθητή και στο τετράδιο εργασιών είναι αρκετές και δε χρειάζονται οι λεγόμενες φωτοτυπίες. Όσος χρόνος απομένει μέσα στην τάξη μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά με τις προτεινόμενες δραστηριότητες που υπάρχουν στο βιβλίο του δασκάλου. Επιπλέον, μπορείτε να ετοιμάσετε το υλικό που υπάρχει στο παρόν ιστολόγιο και να το δουλεύετε μέσα στην τάξη. Τον τροχό των συλλαβών και τον τροχό αντιστοίχισης πεζών-κεφαλαίων γραμμάτων προτείνω να τον ετοιμάσετε για κάθε παιδί, ώστε να γίνεται εξάσκηση και στο σπίτι.

Και... προσοχή στη μέθοδο ανάγνωσης και γραφής "πουά"!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις