Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αλγόριθμος πρόσθεσης


Η εκτέλεση του αλγόριθμου της πρόσθεσης με ή χωρίς υπέρβαση της δεκάδας μπορεί να διδαχθεί με τη βοήθεια του παραπάνω πίνακα, προκειμένου τα παιδιά να καταλάβουν τη διαδικασία μέσω οπτικοποίησης.


Αρχικά, δίνουμε στα παιδιά προσθέσεις με διψήφιους αριθμούς, χωρίς να χρειαστεί υπέρβαση της δεκάδας. Με τον τρόπο αυτόν εξοικειώνονται με τον πίνακα και τα καπάκια. Επισημαίνουμε ότι τα μπλε καπάκια εκφράζουν τις δεκάδες και τα κόκκινα τις μονάδες, επομένως χρειάζεται να τοποθετούνται στην αντίστοιχη στήλη.


Στη συνέχεια, προχωράμε στην πρόσθεση με κρατούμενο. Έστω ότι θέλουμε να προσθέσουμε τους αριθμούς 46 και 35. Βάζουμε τα καπάκια στις προκαθορισμένες θέσεις βάσει της σκίασης και ξεκινάμε με την πρόσθεση των μονάδων. 6 και 5 κάνει 11. Βάζουμε το κόκκινο καπάκι που γράφει 1 κάτω από τις μονάδες και το μπλε καπάκι που γράφει 1 στον μοβ διάδρομο.


Κατόπιν, το μπλε καπάκι ανεβαίνει και πηγαίνει στη στήλη των δεκάδων, γιατί ανήκει εκεί σύμφωνα με το χρώμα του. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις δεκάδες, δηλαδή 1 και 4 και 3 που κάνουν 8.


Για να φτιάξετε το υλικό εκτυπώνετε τη σελίδα 2 που είναι για διψήφιους αριθμούς και τη σελίδα 3 που είναι για τριψήφιους, επιλέγοντας εκτύπωση σε πραγματικό μέγεθος. Πλαστικοποιήστε και κόψτε περιμετρικά.


Τη σελίδα 4 την εκτυπώνετε μία φορά σε κόκκινο, μία φορά σε μπλε και μία φορά σε πράσινο χαρτόνι, επιλέγοντας εκτύπωση σε πραγματικό μέγεθος. Κόβετε περιμετρικά τα κυκλάκια (δε χρειάζεται να τα κάνετε πλαστικοποίηση) και τα κολλάτε σε κόκκινα, μπλε και πράσινα καπάκια (διαμέτρου 3 εκατοστών) αντίστοιχα.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις