Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Μπρελόκ λεξικής επίγνωσης


Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα φωνολογικής επίγνωσης, που βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα δομικά στοιχεία της γλώσσας, δηλαδή οι λέξεις, οι συλλαβές και τα φωνήματα. Τα επίπεδα αυτά είναι τα ακόλουθα: λεξική επίγνωση, συλλαβική επίγνωση, ενδοσυλλαβική επίγνωση και φωνημική επίγνωση. Η λεξική επίγνωση αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται ότι ο λόγος αποτελείται από λέξεις.


Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα κάθε εικόνα εμφανίζεται σε τέσσερις καρτέλες. Η πρώτη καρτέλα περιέχει την ονομασία, ενώ η δεύτερη την ονομασία με το αντίστοιχο άρθρο (οριστικό ή αόριστο). Η τρίτη καρτέλα περιέχει μια πρόταση με τρεις και η τέταρτη με τέσσερις λέξεις. Το παιδί διαβάζει τις λέξεις ή τις προτάσεις που υπάρχουν στις καρτέλες, δείχνοντας ταυτόχρονα με το δάχτυλό του. Κατόπιν, μετράει τον αριθμό των λέξεων που διάβασε. Για τη διευκόλυνσή του, κάτω από την κάθε λέξη υπάρχει μια μαύρη κουκκίδα. Καθώς μετράει τις λέξεις μπορεί να τοποθετεί και κουμπάκια κάτω από αυτές. Μπορεί επίσης να τραβά κάθετες γραμμές με έναν λεπτό μαρκαδόρο ασπροπίνακα, προκειμένου να ξεχωρίζει τις λέξεις. Τέλος, ξαναδιαβάζει χτυπώντας μια φορά τα χέρια του στο άκουσμα της κάθε λέξης.


Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να σας δείξει μια συγκεκριμένη λέξη της καρτέλας (για παράδειγμα "Πού γράφει αστέρι;"). Όταν εξοικειωθεί αρκετά με τις καρτέλες, ανακατέψτε τες στο μπρελόκ και εφαρμόστε ξανά τα παραπάνω. Βγάλτε μερικές καρτέλες από το μπρελόκ και τοποθετήστε τις επάνω στο θρανίο. Διαβάστε μία από αυτές και ζητήστε από το παιδί να εντοπίσει αυτήν που μόλις διαβάσατε.

Για να φτιάξετε το μπρελόκ εκτυπώστε τις δεκατρείς σελίδες του αρχείου, πλαστικοποιήστε και κόψτε τις πενήντα δύο καρτέλες. Στην επάνω αριστερή τους πλευρά κάντε τρύπες με τον διακορευτή. Στη συνέχεια, περάστε τις καρτέλες σε έναν ανοιγόμενο κρίκο ή σε ένα απλό κρικάκι για μπρελόκ.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Οι εικόνες είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις