Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Μαθαίνοντας το αλφάβητο Braille


Το αλφάβητο Braille μπορείτε να το τοποθετήσετε στην τάξη σας είτε έχετε μαθητές με μειωμένη όραση είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση είναι για λόγους λειτουργικότητας, στη δεύτερη είναι για λόγους ευαισθητοποίησης των υπόλοιπων  μαθητών.


Για να φτιάξετε τον πίνακα με το αλφάβητο θα χρειαστείτε ένα μεγάλο μακετόχαρτο διαστάσεων 100x70 εκατοστών. Εκτυπώνετε τις κάρτες και με σιλικόνη κολλάτε καπάκια στις προβλεπόμενες θέσεις. Τις τοποθετείτε με χαρτοταινία σε διάταξη 8x3.


Για να εξοικειωθούν οι μαθητές με το εξάστιγμο σύστημα κουκκίδων, εκτυπώνετε σε μερικά αντίτυπα τη σελίδα 21 του αρχείου και τους τα δίνετε. Γράφετε στον πίνακα κάποια φράση ή πρόταση και τους προτείνετε να χρησιμοποιήσουν τα κελιά για να φτιάξουν γράμματα στον κώδικα Braille, χρωματίζοντας τα αντίστοιχα κυκλάκια κάθε φορά. Πέρα από δοθείσες φράσεις, οι μαθητές βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα την αναπαράσταση του δικού τους ονόματος στο αλφάβητο Braille.

Επίσης, στη σελίδα 22 υπάρχουν δύο κενά εξάστιγμα τα οποία εκτυπώνετε και μοιράζετε στους μαθητές μαζί με μερικά πλαστικά καπάκια. Το κάθε παιδί, αφότου συμβουλευτεί τον πίνακα με το αλφάβητο Braille, τοποθετεί τα καπάκια στο κελί και ζητά από τον διπλανό του να βρει το γράμμα.

Στις σελίδες 23-24 υπάρχουν κενά εξάστιγμα για την εξάσκηση στον κώδικα Braille. Τα εκτυπώνετε μπρος πίσω αρκετές φορές και χρωματίζετε τα κυκλάκια που αντιστοιχούν στο κάθε γράμμα, ώστε να απομνημονεύσετε τον κώδικα γραφής.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Τα τουβλάκια ελληνικού Κώδικα Braille μπορείτε να τα βρείτε εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις