Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η καθρεπτική γραφή γραμμάτων και αριθμών


Καθρεπτική (ή κατοπτρική) γραφή έχουμε όταν τα γράμματα ή οι αριθμοί παρουσιάζουν κατεύθυνση αντίθετη από τη συμβατική. Οφείλεται σε ελλείμματα στην οπτική αντίληψη και στον οπτικο-κινητικό συντονισμό.

Τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από ένα οπτικό βοήθημα που να δείχνει τη συμβατική κατεύθυνση γραμμάτων και αριθμών με έναν τρόπο διαφορετικό. Στα γράμματα και στους αριθμούς δηλαδή υπάρχουν ματάκια για να κοιτάζουν τον ήλιο. Τοποθετούμε λοιπόν τα γράμματα και τους αριθμούς εκατέρωθεν του ήλιου και προτείνουμε στα παιδιά να προσέξουν προς τα πού κοιτάει αυτό που τους δυσκολεύει κάθε φορά. 




Για να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ του γράμματος έψιλον και του αριθμού τρία, θα δείτε ότι κάτω από το πρώτο υπάρχει ένα αλφαβητάριο, ενώ κάτω από το δεύτερο ένα αριθμητήριο.


Αν παρατηρήσετε, δεν υπάρχουν όλα τα γράμματα και οι αριθμοί στο αρχείο, παρά μόνο αυτά που είναι πιο πιθανόν να δυσκολέψουν τα παιδιά.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Επίσης, το οπτικό βοήθημα υπάρχει και σε μορφή καρτέλας για το θρανίο. Η εικονογράφηση έγινε από τη Γαλήνη Γκαλά.


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικά χρήσιμο για μαθητές α' ταξης και όχι μονο!Πολύ ωραια ιδέα, θα τη χρησιμοποιήσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις