Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ασκήσεις γραφής για την καλλιέργεια της γραφοκινητικής ικανότητας


Να αναφέρουμε αρχικά ότι ο όρος “προγραφικές” χρησιμοποιείται καταχρηστικά, καθώς η εκμάθηση της γραφής είναι μια εξελικτική αλλά ωστόσο ενιαία διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από ορόσημα του τύπου “προγραφή” και “γραφή”.
Συχνά οι εκπαιδευτικοί της Α΄ δημοτικού πριν προχωρήσουν στη διδασκαλία των γραμμάτων ξεκινούν με τις εν λόγω ασκήσεις. Παρ' όλα αυτά, τις περισσότερες φορές δεν είναι αναγκαίες. Ειδικότερα, τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο έχουν ήδη εξασκήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη συνειδητή εκμάθηση της γραφής των γραμμάτων που γίνεται στην Α΄ δημοτικού.
Οι ασκήσεις αυτές συστήνονται μόνο σε περιπτώσεις παιδιών που είτε δεν έχουν φοιτήσει στο νηπιαγωγείο, είτε δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς τη λεπτή τους κινητικότητα. Φυσικά η καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας δεν περιορίζεται στη γραφή ή την αντιγραφή. Ενισχύεται κυρίως με άλλες δραστηριότητες για τις οποίες θα γίνει λόγος σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Το Τετράδιο Πρώτης Γραφής μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το Τετράδιο Πρώτης Γραφής για τα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

2 σχόλια:

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις