Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μαθηματικά με τράπουλα


Μπορείτε να παίξετε πολλά μαθηματικά παιχνίδια με τη βοήθεια μιας τράπουλας. Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά εξασκούνται στην αριθμητική και μάλιστα με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Τοποθετήστε τη στοίβα με τα κλειστά χαρτιά στο θρανίο. Το πρώτο παιδί παίρνει ένα χαρτί και το ανοίγει, το ίδιο κάνει και το δεύτερο παιδί. Όποιος έτυχε τον μεγαλύτερο (ή μικρότερο) αριθμό παίρνει και τα δύο φύλλα. Αν οι αριθμοί είναι ίσοι, τα χαρτιά μοιράζονται. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα χαρτιά.


Ανοίξτε όλα τα χαρτιά και τοποθετήστε τα επάνω στο θρανίο. Τις φιγούρες μπορείτε είτε να τις εξαιρέσετε είτε να συμφωνήσετε ότι θα είναι ίσες με 0. Οι άσσοι μπορούν για παράδειγμα να είναι ίσοι με 1. Ζητάτε από τα παιδιά να επιλέξουν χαρτιά, το άθροισμα των οποίων να ισούται με έναν συγκεκριμένο αριθμό, π.χ. 10, 15, 20 κλπ. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν τελειώσουν όλα τα χαρτιά ή όταν με όσα απομένουν δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.

Τοποθετήστε τη στοίβα με τα κλειστά χαρτιά στο θρανίο. Το πρώτο παιδί παίρνει δύο χαρτιά, τα ανοίγει και καλείται να υπολογίσει το άθροισμα/ τη διαφορά/ το γινόμενο/ το πηλίκο τους. Αν το κάνει σωστά, τα κρατάει, αν όχι τα τοποθετεί στο κάτω μέρος της στοίβας. Το επόμενο παιδί συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα χαρτιά.

Τοποθετήστε τη στοίβα με τα κλειστά χαρτιά στο θρανίο. Το πρώτο παιδί παίρνει δύο χαρτιά, τα ανοίγει και καλείται να σχηματίσει τον μεγαλύτερο (ή μικρότερο) διψήφιο αριθμό που μπορεί. Το ίδιο κάνει και το δεύτερο παιδί. Όποιο παιδί έχει τον μεγαλύτερο (ή μικρότερο) διψήφιο αριθμό, παίρνει και τα τέσσερα χαρτιά. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν τελειώσει η στοίβα. Εναλλακτικά, μπορούν να παίξουν τρεις ή και τέσσερις μαθητές, για τον σχηματισμό τριψήφιων ή τετραψήφιων αριθμών αντίστοιχα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις