Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Δε χαίρονται όλα τα παιδιά όταν έρχονται οι διακοπές


Κάποια παιδιά δεν περνούν καλά στο σπίτι τους. Κάποια δεν ανυπομονούν να κλείσει το σχολείο. Γιατί το σχολείο είναι το περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, προστασία και σταθερότητα. Όταν πλησιάζει ο καιρός να κλείσουμε, συνήθως κάνουμε κατασκευές. Κι ενώ κάποια παιδιά δείχνουν ενθουσιασμό, σε κάποια άλλα το συναίσθημα της χαράς εναλλάσσεται με αυτό της λύπης, της ανησυχίας, της αγωνίας και του φόβου.
Είναι πραγματικά δύσκολο κρατήσω τις ισορροπίες, όταν την ίδια στιγμή που κάποια παιδιά κάνουν σχέδια, κάποια άλλα στο άκουσμα των λέξεων Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι αναφωνούν "Μη λέτε αυτήν τη λέξη" και δηλώνουν ρητά "Δε θέλω να κλείσουν τα σχολεία". Γι' αυτό αποφεύγω προτροπές όπως "Να περάσετε τέλεια/ μοναδικά κλπ. το καλοκαίρι", γιατί ξέρω ότι η ουτοπική θέαση των πραγμάτων πληγώνει περισσότερο τα παιδιά που έχουν τραυματικές εμπειρίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον. 
Λίγα χρόνια πριν μια μαθήτρια της Β' δημοτικού την τελευταία ημέρα του σχολείου μου έδωσε μια αυτοσχέδια κάρτα που έγραφε "Κυρία, να είστε δυνατή και να προσέχετε". Ήταν συγκλονιστικό για μένα να διαβάζω τα λόγια αυτά, γιατί ήξερα τις δύσκολες στιγμές που περνούσε στο σπίτι της και καταλάβαινα ότι η ευχή αυτή προοριζόταν για την ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις