Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικη γιορτή ή όχι;


Παρ' όλο που από το ΠΔ 79/2017 δεν προβλέπεται η χριστουγεννιάτικη γιορτή, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν καθιερωθεί. Σε άλλα σχολεία η πίεση ασκείται από τον/την διευθυντή/ρια, σε άλλα είναι οι γονείς που πιέζουν. Υπάρχουν όμως κάποιοι εκπαιδευτικοί που συνειδητά δεν επιλέγουν να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω.


Συνήθως η γιορτή αυτή δίνεται στην Α' ή/ και στη Β' τάξη, επομένως για τα μικρά παιδιά είναι πολύ το άγχος της έκθεσης σε τόσο μεγάλο κοινό. Οι πολύωρες πρόβες και η πίεση που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές, είναι ένας ακόμα αποθαρρυντικός παράγοντας. Επίσης, η έντονη επιθυμία ορισμένων γονέων να παρακολουθήσουν ολόκληρη θεατρική παράσταση, στην οποία τα παιδιά τους θα έχουν πρωταγωνιστικό φυσικά ρόλο, προκειμένου να τραβήξουν τα ανάλογα πλάνα, δε νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί καν λόγο υποχώρησης για τον εκπαιδευτικό.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή με την έννοια της παράστασης, δε συνιστά όμως τη μοναδική επιλογή για ένα σχολείο. Υπάρχουν εναλλακτικές όπως είναι το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με τη συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: κατασκευές στολιδιών/ καρτών, κάλαντα, ανάγνωση παραμυθιών, εκτέλεση συνταγών, αυτοσχέδια αναπαράσταση εθίμων, αφηγήσεις από τους γονείς σχετικά με τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι, όπως της συνεργασίας, της εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης, της συνύπαρξης, της δημιουργίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει άγχος και πίεση για κανέναν από τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις