Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ένας τόνος για τους... τόνους


Πολλοί είναι οι μαθητές που ξεχνούν να βάλουν τόνους στις λέξεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά ή περισσότερο συστηματικά. Στην περίπτωση που εντοπίσουμε ότι κάποιος μαθητής παραλείπει τους τόνους κατά την παραγωγή γραπτού λόγου (αντιγραφή, ορθογραφία, αυθόρμητη γραφή), χρειάζεται να βρούμε τρόπους υπενθύμισης.


Μια πρόταση είναι να επιστρατεύσουμε τους τόνους τα ψάρια για να θυμίζουν στα παιδιά να βάλουν τόνους στις λέξεις! Φτιάχνουμε, λοιπόν, δαχτυλιδάκια για τα μολύβια και τα δάχτυλα και επάνω τους κολλάμε τα ψαράκια που χρωματίσαμε. Τα ψαράκια μπορούν να μπουν και σε αυτοσχέδια βραχιολάκια, ανάλογα με το τι αρέσει ή βολεύει τον καθένα. 


Για τον πίνακα της τάξης φτιάξαμε μεγαλύτερα ψαράκια και αφού τα πλαστικοποιήσαμε, τοποθετήσαμε μαγνητάκια χρησιμοποιώντας σιλικόνη. Έχουμε επομένως τρία ψαράκια στην επάνω αριστερή γωνία του πίνακα, τα οποία είναι για να δείξουν τη θέση του τόνου σε ανάλογη άσκηση ή για όταν κάποιος τον ξεχάσει.


Τέλος, τα ψαράκια μπορούν κολληθούν με σιλικόνη σε μεσαία μανταλάκια, ώστε να δείχνουν το πού μπαίνει ο τόνος. Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε καρτελάκια με λέξεις χωρίς τόνους. Τα παιδιά παίρνουν το μανταλάκι και το βάζουν στη σωστή θέση.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις