Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Επιδαπέδια παιχνίδια για την εκμάθηση των αριθμών


Βοηθήστε τα παιδιά στην αναγνώριση και τη σειροθέτηση των αριθμών παίζοντας επιδαπέδια παιχνίδια. Πέρα από την εκμάθηση των αριθμών, θα αναπτύξουν την αδρή τους κινητικότητα αλλά και θα εκτονωθούν.

Τοποθετήστε τους κύκλους με τους αριθμούς σε διάφορα σημεία μέσα στην αίθουσα (εάν το επιτρέπει ο χώρος) ή στην αυλή. Επιλέξτε δύο παιδιά. Κάθε φορά που θα λέτε έναν αριθμό, τα παιδιά καλούνται να τρέξουν για να φτάσουν πρώτα στον αριθμό αυτό. Μετά από μερικές επαναλήψεις, επιλέξτε άλλο ζευγάρι παιδιών.

Βάλτε τους κύκλους με τους αριθμούς μετά την είσοδο στην τάξη. Για να μπουν τα παιδιά μέσα θα χρειαστεί να πηδούν επάνω στους κύκλους και να ονοματίζουν ταυτόχρονα τον αντίστοιχο αριθμό. Στην αρχή μπορείτε να βάλετε τους αριθμούς από το 0 μέχρι το 5, μετά μέχρι το 10 κλπ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τους αριθμούς ανακατεμένους. Όποιο παιδί κάνει λάθος, αρχίζει από την αρχή, είτε πηγαίνει στο τέλος. Εναλλακτικά, μπορείτε να πείτε στα παιδιά αντί να ονοματίζουν τον αριθμό, να πηδούν επάνω στον κύκλο τόσες φορές όσες αναγράφει αυτός.

Τοποθετήστε τους κύκλους με τους αριθμούς σε διάφορα σημεία της τάξης ή της αυλής. Πείτε στα παιδιά να σχηματίσουν μια σειρά. Εσείς θα αρχίσετε να λέτε τους αριθμούς από το 1, 2, 3 κλπ. Το πρώτο παιδί όταν ακούσει τον αριθμό 1 θα πρέπει να τρέξει στον αντίστοιχο κύκλο, το δεύτερο παιδί στον δεύτερο κύκλο και ούτω καθεξής. Μπορείτε να χρονομετρήσετε το παιχνίδι, ώστε την επόμενη φορά τα παιδιά να προσπαθήσουν να κάνουν λιγότερο χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα.

Σκορπίστε τους κύκλους στην αυλή ή στην αίθουσα. Δώστε σε δύο παιδιά από μία μυγοσκοτώστρα. Εσείς θα λέτε έναν αριθμό και τα παιδιά στο άκουσμά του θα πρέπει να χτυπήσουν τον αντίστοιχο κύκλο με τη μυγοσκοτώστρα. Αν θέλετε να αυξήσετε τον βαθμό δυσκολίας, απομακρύνετε τους κύκλους μεταξύ τους.

Φτιάξτε ένα μεγάλο ζάρι από τετράγωνη χαρτόκουτα. Ένα ένα τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι και καλούνται να πατήσουν επάνω στον σωστό κύκλο, βάσει του αριθμού κουκίδων των που έτυχαν.

Τοποθετήστε τους αριθμούς στο έδαφος με τυχαίο τρόπο. Πείτε στα παιδιά ότι με το σήμα σας θα πρέπει να τους βάλουν στη σειρά. Μη τους δώσετε όμως καμία άλλη οδηγία, προκειμένου να αυτενεργήσουν και να συνεργαστούν σαν ομάδα. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μια κλεψύδρα για να προσπαθήσουν να κάνουν πιο γρήγορα.

Σκορπίστε τους κύκλους στο πάτωμα. Καλέστε τα παιδιά να τοποθετήσουν επάνω τους τόσα αντικείμενα όσα αναγράφει ο αριθμός. Τα παιδιά θα πρέπει να οργανωθούν μεταξύ τους και να συνεργαστούν αποτελεσματικά. Αντί για αντικείμενα, μπορείτε να τους πείτε να ανεβαίνουν τα ίδια επάνω στον κύκλο και εάν δε χωράνε, να στέκονται γύρω από αυτόν.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο με τους αριθμούς 0 - 20 εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις