Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Το χωριό της ορθογραφίας


Πολλά παιδιά δυσκολεύονται στην ανάκληση των κανόνων της ορθογραφίας. Άλλα παιδιά τους θυμούνται όταν ερωτηθούν, όμως δεν τους εφαρμόζουν στον γραπτό τους λόγο. Με το χωριό της ορθογραφίας αναρτημένο στην τάξη, επιτυγχάνεται η παρουσίαση των κανόνων με δημιουργικό και κατανοητό τρόπο, ώστε τα παιδιά να είναι σε θέση να τους θυμηθούν και να τους εφαρμόσουν.

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, ο κάθε κανόνας παρουσιάζεται σε ένα σπιτάκι. Όταν πρόκειται για ρήματα, η βασική κατάληξη βρίσκεται στη στέγη, η αντωνυμία στον καπνό που βγαίνει από την καπνοδόχο και δύο παραδείγματα στους ορόφους. Όταν πρόκειται για ουσιαστικά ή επίθετα, η κατάληξη βρίσκεται πάλι στη στέγη, το άρθρο στον καπνό και δύο παραδείγματα στους ορόφους. Φτιάξτε λοιπόν το χωριό της ορθογραφίας, με τα σπιτάκια των κανόνων που χρειάζεστε για την τάξη σας, τοποθετώντας τα όλα μαζί σε μια γωνιά του τοίχου.


Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Για τη διδασκαλία της καταληκτικής και της θεματικής ορθογραφίας, συμβουλευτείτε επίσης και τις παρακάνω αναρτήσεις:









2 σχόλια:

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις