Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η φορά γραφής των γραμμάτων


Δεν υπάρχει σωστή φορά γραφής των γραμμάτων, υπάρχει μόνο προτεινόμενη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, καθώς είναι αυτή που χαρακτηρίζει και την προσέγγιση που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ως προς τη διδασκαλία της φοράς γραφής των γραμμάτων.

Η προτεινόμενη λοιπόν φορά γραφής για δεξιόχειρες είναι από πάνω προς τα κάτω και από τα αριστερά προς τα δεξιά. Για αριστερόχειρες είναι από πάνω προς τα κάτω και από τα δεξιά προς τα αριστερά. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απλώς δείχνουμε στο παιδί την προτεινόμενη φορά γραφής αλλά δεν το πιέζουμε να την ακολουθήσει, εκτός κι αν ισχύει κάποια από τις παρακάτω συνθήκες:

1. Εάν ο γραφικός του χαρακτήρας είναι δυσανάγνωστος.
2. Εάν κουράζεται πολύ.
3. Εάν καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό.

Τότε μόνο χρειάζεται να γίνει η κατάλληλη παρέμβαση. Χρησιμοποιήστε για παράδειγμα κουκκίδες, προκειμένου να ξέρει το παιδί πού να ακουμπήσει το μολύβι για να ξεκινήσει να γράφει το γράμμα. Πάνω από την κουκίδα σχεδιάστε ένα απλό βέλος που να δείχνει προς τα πού να κινηθεί η γραμμή χάραξης. Η παρέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
Σχηματισμός των γραμμάτων με τον δείκτη στον αέρα.
Σχηματισμός των γραμμάτων με τον δείκτη σε έναν δίσκο σερβιρίσματος που να περιέχει άμμο, αλάτι ή αφρό ξυρίσματος.
Σχηματισμός γραμμάτων στο ατομικό πινακάκι από θήκη DVD.
Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων χρειάζεται να βρίσκεται με το παιδί ένας ενήλικας, προκειμένου να του θυμίζει να ακολουθεί την προτεινόμενη φορά. 

Μια άλλη ιδέα είναι να εκτυπώσετε τα γράμματα σε σκούρο γκρι χαρτόνι και να σχεδιάσετε άσπρες διακεκομμένες γραμμές στη μέση τους, ώστε να φαίνεται ότι μοιάζουν με δρόμους. Δώστε στο παιδί ένα μικρό αυτοκινητάκι και πείτε του να το σύρει επάνω στο γράμμα, σαν να θέλει να το σχηματίσει από την αρχή. Βάλτε πορτοκαλί βούλες στα σημεία από όπου προτείνεται να ξεκινάει κάθε φορά ο σχηματισμός των γραμμάτων.

Την αφίσα με την προτεινόμενη φορά γραφής των γραμμάτων για δεξιόχειρες και αριστερόχειρες μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Η εικονογράφηση έγινε από τη Γαλήνη Γκαλά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις