Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Βρες τη μυστική λέξη


Στόχοι της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η εκμάθηση θεματικού λεξιλογίου, η διατύπωση ερωτήσεων και απαντήσεων και η καλλιέργεια του προφορικού λόγου.
Γράφουμε σε καρτελάκια 15 περίπου λέξεις, που να αφορούν ένα ορισμένο θεματικό λεξιλόγιο, π.χ. ζώα. Ένα από τα παιδιά βγαίνει έξω από την αίθουσα. Τα υπόλοιπα διαλέγουν μία κάρτα. Όταν το παιδί μπει και πάλι μέσα, θέτει ερωτήσεις στα υπόλοιπα, προκειμένου να βρει το ζώο που αναγράφεται στην κάρτα (π.χ. Πού ζει; Τι τρώει;).
Παραλλαγή 1: Μπορούμε να θέσουμε όριο στον αριθμό των ερωτήσεων που έχει στη διάθεσή του το κάθε παιδί. Του λέμε για παράδειγμα ότι δικαιούται να κάνει μόνο πέντε ερωτήσεις και μετά θα πρέπει να μαντέψει.
Παραλλαγή 2: Λέμε στα παιδιά ότι μπορούν να θέσουν ερωτήσεις που επιδέχονται μονολεκτική απάντηση, δηλαδή του τύπου ναι/ όχι (π.χ. Ζει στο δάσος; Πετάει; Είναι μεγάλο;).
Παραλλαγή 3: Εάν τα παιδιά δεν έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό ανάγνωσης, χρησιμοποιούμε εικόνες αντί για λέξεις στα καρτελάκια.
Μπορείτε να βρείτε εδώ τα καρτελάκια με τριάντα ζώα, καθώς και κενά καρτελάκια για να τα συμπληρώσετε εσείς με όποια θεματική θέλετε. Εκτυπώστε τα σε χρωματιστά χαρτόνια μεγέθους Α4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις