Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Φτιάχνουμε διαδραστικό χάρτη


Η μέρα σήμερα ήταν πολύ δημιουργική! Ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός διαδραστικού χάρτη, ο οποίος θα μας βοηθήσει στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.



Αρχικά, σχεδίασα έναν αρκετά μεγάλο χάρτη σε καφέ χαρτί του μέτρου. Για μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια, τοποθέτησα το χαρτί του μέτρου στον πίνακα και πρόβαλα με τον προτζέκτορα έναν χάρτη με ακριβές περίγραμμα. Η εικόνα του χάρτη λειτούργησε ως οδηγός και το μόνο που έκανα μετά ήταν να σχεδιάσω το περίγραμμά του με μαρκαδόρο στο χαρτί του μέτρου.



Έδωσα τον χάρτη στα παιδιά και τους είπα να τον χρωματίσουν με κηρομπογιές, χρησιμοποιώντας πράσινο, κίτρινο, καφέ και γαλάζιο για τις πεδιάδες, τους λόφους, τα βουνά και τις λίμνες αντίστοιχα.



Τα ονόματα των πόλεων και των χωριών τα γράψαμε σε μικρά χαρτονάκια, τα οποία στερεώσαμε με συρραπτικό σε καλαμάκια. Για βάσεις χρησιμοποιήσαμε καπάκια με πλαστελίνη. Με τουβλάκια lego, κυβάκια αρίθμησης και μικρά μανταλάκια τα παιδιά έφτιαξαν σπιτάκια, κάστρα, δέντρα, ζώα, ανθρώπους και μέσα μεταφοράς. 



Με όλα αυτά δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει το ταξίδι περιήγησης από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό. Το ένα μετά το άλλο τα παιδιά έπαιρναν τον λόγο, επέλεγαν ένα "ανθρωπάκι" κι άρχιζαν να αφηγούνται το ταξίδι του. Περιέγραφαν τα μέρη από όπου περνάει και απαντούσαν σε ερωτήσεις για την καλλιέργεια του προφορικού τους λόγου. 




Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον χάρτη, καθώς άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά και δίνει τη δυνατότητα σε πολλές προεκτάσεις:

Θα εντοπίσουμε πληροφορίες και θα γράψουμε μερικά στοιχεία για τις πόλεις ή τα χωριά, προκειμένου να φτιάξουμε έναν μικρό ταξιδιωτικό οδηγό, ο οποίος θα συμπληρωθεί από τις φανταστικές περιπέτειες των ηρώων κατά την επίσκεψή τους στα μέρη αυτά.

Θα μετρήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων ή των χωριών, χρησιμοποιώντας μέτρο, χάρακα και μεζούρα. Στη συνέχεια, θα συγκρίνουμε τις αποστάσεις, εντοπίζοντας τους κοντινούς και τους μακρινούς προορισμούς.

Θα ακούσουμε τραγούδια και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε κάποιους τοπικούς χορούς. Θα προτείνουμε τα βήματα της επιλογής μας, σε περίπτωση που υπάρξουν ιδέες για καινούργιες χορογραφίες.

Θα φτιάξουμε ένα σύντομο λεξικό με το θεματικό λεξιλόγιο ενός γεωφυσικού χάρτη (π.χ. πεδιάδα, βουνό κλπ.), το οποίο θα εικονογραφήσουμε και θα δέσουμε σε βιβλίο.

Θα παίξουμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, με ερωτήσεις που θα κατευθύνουν τα παιδιά σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος.

Θα φτιάξουμε το υπόμνημα του χάρτη, για να μάθουμε τα σύμβολα και τη σημασία τους. 

Θα βρούμε τοπικές συνταγές και θα υλοποιήσουμε κάποια από αυτές, ώστε να προσεγγίσουμε μαθηματικές έννοιες όπως ποσότητα, βάρος και χρόνος.

Οι επιλογές επομένως είναι πάρα πολλές. Η διαθεματική προσέγγιση του χάρτη θα συνεχιστή για όσο κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών. Η ιδέα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις τάξεις, με ανάλογη προσαρμογή στο επίπεδο και στα ενδιαφέροντα των μαθητών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις