Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Μέθοδος ανάγνωσης και γραφής "πουά"


Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Μεταξύ άλλων είναι ο αναδυόμενος γραμματισμός, η αναλυτικοσυνθετική μέθοδος και η ολική (μέθοδος Decroly). Όμως πέρα από αυτές που συναντάμε στη βιβλιογραφία, υπάρχει άλλη μία, η λεγόμενη "πουά".


Η μέθοδος "πουά" λοιπόν συναντάται αποκλειστικά και μόνο στην πράξη. Η αλήθεια είναι ότι εγώ επέλεξα να την ονομάσω έτσι (χαριτολογώντας φυσικά) και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Πολύ απλά, βγαίνει από το "που" "α" που μας κάνει "πουα" και όχι "πα", που είναι και το ζητούμενο. Κατά τη διδασκαλία δηλαδή της σύνθεσης συλλαβών, αντί κάποιοι εκπαιδευτικοί να προφέρουν μόνο τον ήχο των συμφώνων π.χ. [π], τον συνοδεύουν με τον φθόγγο [ου]. Αυτή η πρακτική όμως δυσκολεύει πολύ τα παιδιά και τους δημιουργεί σύγχυση. Υπάρχουν μάλιστα και ανάλογα εκπαιδευτικά βίντεο (εδώ, εδώεδώ, εδώ κι εδώ) που υιοθετούν την εσφαλμένη αυτή προσέγγιση. Να σημειωθεί επίσης ότι η εν λόγω προσέγγιση δε βοηθάει τα παιδιά στην κατάκτηση της φωνολογικής επίγνωσης.

Εν κατακλείδι, κατά τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής προσέχουμε να προφέρουμε τους φθόγγους μεμονωμένα. Επίσης, το "και" μεταξύ του [π] και του [α] περιττεύει, διότι ακόμα και η προσθήκη αυτή προκαλεί σύγχυση. Άρα, [π] [α] "πα". Τέλος, η διδασκαλία των ονομάτων (άλφα, βήτα κλπ.) γίνεται όταν ολοκληρωθεί η ενσυνείδητη εκμάθηση όλων των γραμμάτων και όχι στο αρχικό στάδιο εκμάθησης των φθόγγων (εδώ).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις