Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής.

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Μέθοδος ανάγνωσης και γραφής "πουά"


Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Μεταξύ άλλων είναι ο αναδυόμενος γραμματισμός, η αναλυτικοσυνθετική μέθοδος και η ολική (μέθοδος Decroly). Όμως πέρα από αυτές που συναντάμε στη βιβλιογραφία, υπάρχει άλλη μία, η λεγόμενη "πουά".


Η μέθοδος "πουά" λοιπόν συναντάται αποκλειστικά και μόνο στην πράξη. Η αλήθεια είναι ότι εγώ επέλεξα να την ονομάσω έτσι (χαριτολογώντας φυσικά) και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Πολύ απλά, βγαίνει από το "που" "α" που μας κάνει "πουα" και όχι "πα", που είναι και το ζητούμενο. Κατά τη διδασκαλία δηλαδή της σύνθεσης συλλαβών, αντί κάποιοι εκπαιδευτικοί να προφέρουν μόνο τον ήχο των συμφώνων π.χ. [π], τον συνοδεύουν με τον φθόγγο [ου]. Αυτή η πρακτική όμως δυσκολεύει πολύ τα παιδιά και τους δημιουργεί σύγχυση. Υπάρχουν μάλιστα και ανάλογα εκπαιδευτικά βίντεο που υιοθετούν την εσφαλμένη αυτή προσέγγιση.

Εν κατακλείδι, κατά τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής προσέχουμε να προφέρουμε τους φθόγγους μεμονωμένα. Επίσης, το "και" μεταξύ του [π] και του [α] περιττεύει, διότι και η προσθήκη αυτή προκαλεί σύγχυση. Άρα, [π] [α] "πα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Τουβλάκια ελληνικού Κώδικα Braille

Στο πλαίσιο δημιουργίας υλικού για μαθητές με προβλήματα όρασης και κατόπιν πολύμηνης μελέτης και δοκιμών, με τον Βασίλη Παύλου σχεδ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις