Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Τα φωνήεντα είναι επτά ή μήπως όχι;



Μια απλή αναζήτηση να κάνει κανείς γράφοντας "φωνήεντα" ή "τα φωνήεντα είναι επτά" κλπ. και θα βρει ακόμα και τώρα αρκετό υλικό με καρτέλες και εκπαιδευτικές αφίσες που παρουσιάζουν εσφαλμένα τα φωνήεντα της Νέας Ελληνικής.


Τι κι αν το επίσημο σχολικό εγχειρίδιο Γραμματικής Ε'-Στ' Δημοτικού το λέει ξεκάθαρα, τι κι αν υπάρχει επιστολή γλωσσολόγων που εξηγεί αναλυτικά τις παρανοήσεις που έχουν γίνει, κάποιοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να φτιάχνουν υλικό που δεν ανταποκρίνεται σε βασικούς κανόνες γραμματικής. 

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο διανέμεται από το 2011 και ότι η επιστολή δημοσιεύτηκε το 2012. Πέρασαν επομένως οκτώ χρόνια και ακόμα υπάρχει υλικό που δε συμβαδίζει με τις επιστημονικές αρχές της γλωσσολογίας. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο ότι υπάρχει διαδικτυακά, αλλά βρίσκεται μάλιστα αναρτημένο σε πολλές σχολικές αίθουσες.

Κλείνοντας και για να δοθεί απάντηση στον τίτλο της ανάρτησης, τα φωνήεντα, δηλαδή οι ήχοι, είναι πέντε και δεν πρέπει να συγχέονται με τα γράμματα, που είναι τα σύμβολα που αναπαριστούν τους ήχους.

2 σχόλια:

  1. Δεκτό αυτό που λέτε, αλλά πώς θα παρουσιάσουμε σε παιδάκια Α΄ Δημοτικού τα φωνηεντικά γραφήματα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό αλφάβητο; Θα τους πούμε τα φωνέντα είναι "α,ο,ε,ι,ου, τα φωνηεντικά γραφήματα "α,ε,η,ι,ο,υ,ω, και έχουμε και τα δίψηφα φωνήεντα"; Ή μήπως τα δίψηφα φωνήεντα δεν θα πρέπει να ονομάζονται έτσι αφού αναφέρονται σε γραφήματα ενώ η λέξη φωνήεν παραπέμπει σε φωνήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Α' δημοτικού τα γλωσσικά και γραμματικά φαινόμενα προσεγγίζονται διαισθητικά. Δηλαδή δεν κάνουμε ενσυνείδητη διδασκαλία της γραμματικής. Τα παιδιά εξασκούνται σε αυτήν μέσω της επικοινωνιακής χρήσης της γλώσσας, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του δασκάλου της Γλώσσας Α' δημοτικού. Επομένως, δε θα μιλήσουμε για φωνηεντικά γραφήματα, ούτε θα κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ φωνηέντων και συμφώνων, διότι στην Α' δημοτικού δε διδάσκουμε γλωσσολογικούς όρους. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για γράμματα, δίψηφα και φωνές.

      Διαγραφή

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις