Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πίνακας συλλαβών και λέξεων


Ο πίνακας γραμμάτων με σπιράλ είναι ένας τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να κωδικοποιούν και να αποκωδικοποιούν συλλαβές και αργότερα λέξεις. Με τη βοήθειά του αποκτούν συλλαβική επίγνωση, που αποτελεί το δεύτερο επίπεδο της φωνολογικής ενημερότητας.

Αρχικά θα χρειαστούμε ένα κουτί συσκευασίας (από σοκολάτες ΙΟΝ), όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Για να καλύψω τα γράμματα στο μπροστινό μέρος, χρησιμοποίησα μία λωρίδα κόκκινου πλαστικοποιημένου χαρτιού, πάχους 5 εκατοστών. Στη συνέχεια, εκτύπωσα σε κόκκινο χαρτί την καρτέλα που γράφει "Φτιάχνω συλλαβές και λέξεις", την πλαστικοποίησα και την έκοψα. Την τοποθέτησα με χαρτοταινία στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Εκτύπωσα τα γράμματα σε χρωματιστά χαρτιά Α4. Κατόπιν, τα πλαστικοποίησα, τα έκοψα και έκανα τις τρύπες με τον διακορευτή. Χρησιμοποίησα ανοιγόμενους μεταλλικούς κρίκους και πέρασα τις καρτέλες με τα γράμματα. Σε κάθε κρίκο έβαλα και τα είκοσι τέσσερα γράμματα, ξεκινώντας κάθε φορά από το άλφα. Αν δε βρείτε ανοιγόμενους κρίκους, χρησιμοποιήστε δεματικά καλωδίων. 

Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι έκανα τέσσερις τρύπες στο πάνω μέρος του κουτιού συσκευασίας. Τέλος, τοποθέτησα τους κρίκους με τις καρτέλες στις αντίστοιχες τρύπες.

Με τη βοήθεια του πίνακα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες:
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-φωνήεν, με όλους τους συνδυασμούς φωνηέντων (π.χ. πα, πε, πι, πο).
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-φωνήεν, με όλους συνδυασμούς συμφώνων (π.χ. πα, τα, κα, λα, μα, σα).
Σύνθεση συλλαβών τύπου φωνήεν-σύμφωνο, με όλους τους συνδυασμούς φωνηέντων (π.χ. απ, επ, ιπ, οπ).
Σύνθεση συλλαβών τύπου φωνήεν-σύμφωνο, με όλους τους συνδυασμούς συμφώνων (π.χ. απ, ατ, ακ, αλ, αμ, ασ)
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-φωνήεν-σύμφωνο (π.χ. μας, δεν).
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-σύμφωνο- φωνήεν (π.χ. στα, πρα).
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-σύμφωνο-φωνήεν-σύμφωνο (π.χ. προς).
Σύνθεση συλλαβών τύπου σύμφωνο-σύμφωνο-σύμφωνο-φωνήεν (π.χ. στρο).
Ανάλυση σε φωνήματα της συλλαβής που φτιάχνει ο εκπαιδευτικός.
Σύνθεση απλών λέξεων μέχρι τεσσάρων γραμμάτων.
Ανάλυση σε φωνήματα της λέξης που φτιάχνει ο εκπαιδευτικός.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο για τον πίνακα γραμμάτων με σπιράλ εδώ. Είναι σε ασπρόμαυρη μορφή, προκειμένου να κάνετε την εκτύπωση σε χρωματιστά χαρτιά.

Ο πίνακας στην αγγλική γλώσσα βρίσκεται εδώΕάν ενδιαφέρεστε για τον πίνακα γραμμάτων σε κάποια άλλη γλώσσα, στείλτε το μήνυμά σας στη φόρμα επικοινωνίας.


1 σχόλιο:

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις